Goldman Sachs si najal jako poradce bývalého šéfa Evropské komise Barrosa

Jose Barroso

Jose Barroso Zdroj: CTK

Americká investiční banka Goldman Sachs si najala bývalého předsedu Evropské komise a někdejšího portugalského premiéra Josého Manuela Barrosa. Šedesátiletý Portugalec bude poradcem a nevýkonným předsedou její mezinárodní divize, uvedla dnes banka, která podobně jako jiné bankovní domy zápolí s důsledky rozhodnutí Británie opustit Evropskou unii.

Barroso byl šéfem unijní exekutivy od roku 2004 do roku 2014. Funkci ministerského předsedy Portugalska zastával od roku 2002 do roku 2004.

Goldman Sachs a další americké investiční banky spoléhají na unijní režim jednotného pasu, který firmám s licencí v některém členském státě umožňuje poskytovat služby v celém bloku. Banky již upozornily, že pokud jejich britské odnože o tuto možnost přijdou, budou muset přesunout některé zaměstnance či obchodní součásti na jiná místa v EU.

Goldman Sachs International, pro kterou bude Barroso pracovat, má ústředí v Londýně. Mimo Británii sídlí necelá tisícovka jejích zhruba 6000 zaměstnanců.

Pro Goldman Sachs v minulosti pracovalo nebo stále pracuje mnoho bývalých politiků. Od roku 1997 působí jako mezinárodní poradce banky pro oblast střední a východní Evropy i někdejší ministr české vlády Vladimír Dlouhý.