Hackeři vyřadili weby českých bank. Útok přišel z Ruska, tvrdí experti

Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Část tuzemských bank se potýkala s výpadky internetového bankovnictví. Problémy oznámily Komerční banka, Česká spořitelna, ČSOB, Air Bank i Fio banka. Zahlcovací DDoS útoky na část českých bank ovlivnily dostupnost jejich systémů, uvedl Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). Hackeři napadli také web pražské burzy. Podle poradenské společnosti PwC stáli za útokem ruští hackeři.

„Jedná se o DDoS útoky, které ovlivňují dostupnost některých systémů těchto institucí. S napadenými subjekty spolupracujeme a poskytujeme jim maximální možnou součinnost při řešení dané situace,“ uvedla mluvčí NÚKIB Eva Rajlichová. 

Kyberpezpečnostní tým společnosti PwC uvedl, že za útokem stála ruská skupina nazvaná NoName057(16). „Skupina NoName057(16) je politicky motivovaná a požaduje, aby instituce přestaly s podporou Ukrajiny," uvedl Marek Nejedlý, expert PwC na kybernetickou bezpečnost. Skupina sama se k útoku přihlásila na sociální síti telegram.

Výpadek postihl například Komerční banku. „Podstatné je, že se nejedná o útok na vnitřní systémy banky nebo účty klientů. Klienti také mohli dál platit kartou nebo vybírat z bankomatů. V tuto chvíli je přístup do našeho bankovnictví už opět obnoven," uvedla mluvčí banky Jana Pokorná. Výpadek mobilního bankovnictví ČSOB potvrdila mluvčí banky Michaela Průchová.

„V tuto chvíli identifikujeme snahy o nějaký DDoS útok, nicméně se nám je daří poměrně efektivně manageovat. Klienti mohou zaznamenat pomalejší načítání webových stránek, ale jinak vše funguje, jak má,“ popsal pro Český rozhlas Filip Hrubý z České spořitelny. Při DDoS útoku počítače ovládané hackery zahltí napadený server velkým počtem dotazů, a tím ho vyřadí z provozu.

„Dle zjištěných informací jsou naše servery cílem kybernetického útoku ze zahraničí, který míří na český bankovní sektor. Proto náš web ani bankovnictví aktuálně bohužel nefungují,“ uvedla na svém facebooku Fio banka. Mimo provoz byla i investiční aplikace e-Broker. Fio hlásí, že internetové bankovnictví již funguje, část uživatelů ale na sociálních sítích tvrdí opak.

Air Bank oznámila výpadek mobilního a internetového bankovnictví. „Na karty výpadek nemá vliv, můžete tedy platit i vybírat, jak jste zvyklí,“ uvedla. Později banka oznámila, že internetové bankovnictví je opět v provozu, někteří uživatelé si na ale sociálních sítích dále stěžují, že služby jsou nedostupné.

Hackerská skupina NoName057(16) v poslední době napadá řadu evropských institucí. V pondělí se přihlásila ke kybernetickému útoku na polské banky a varšavskou burzu, nedávno útočila například také na několik řeckých dopravních podniků.