Hedgeové fondy se bojí odlivu klientů

ilustrační foto

ilustrační foto

Gigantický americký hedgeový fond Paulson & Co, který vede investor a miliardář John Paulson, se v pravidelném čtvrtletním rozhovoru s investory snažil mírnit obavy o osud svého fondu, který spravuje třicet miliard dolarů.

Paulson, jenž se proslavil spekulativními sázkami proti americkému hypotečnímu trhu v roce 2007, si dal podle deníku Financial Times „stoprocentní závazek“ nezavřít žádný ze svých fondů, a to navzdory velkým ztrátám z posledních měsíců.

Největší Paulsonův fond Advantage Plus již letos ztratil 47 procent hodnoty, a to především kvůli špatné sázce na rychlé oživení americké ekonomiky. Jen v srpnu to bylo patnáct procent a v září dokonce 19,3 procenta. V boji o udržení klientů se Paulson rozhodl neúčtovat investorům poplatky za další investice, dokud fond neumaže letošní ztráty.

Na konci měsíce se investorům nabídne pravidelně poskytovaná možnost zbavit se svých podílů ve fondu Advantage Plus. Jak varoval sám Paulson, v nejhorším případě hrozí fondu odliv až čtvrtiny prostředků. To by při aktuálních cenách znamenalo odliv až šesti miliard dolarů. Fond by s takovýmto odlivem kapitálu údajně neměl problém.

John Paulson je symbolem letošního chmurného roku hedgeových fondů. Rostl jen jediný jeho fond, a to zlatý, který si připsal 1,3 procenta. Největší Advantage Plus ztratil 47 procent, Recovery, sázející na hospodářské oživení, ztratil 31 procent a Credit Opportunities, který v roce 2007 vydělal 591 procent, letos ztrácí osmnáct procent.

Paulson & Co

Hedgeový fond Paulson & Co byl založen v roce 1994. Do širšího povědomí se však dostal až svým životním obchodem v roce 2007, kdy komplexním systémem sázek proti americkému hypotečnímu trhu vydělal 591,3 procenta. Paulson spoluvytvářel finanční deriváty s bankou Goldman Sachs, jež je potom prodávala svým investorům, kterým nesdělila, že Paulson & Co sází proti nim.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.