Hledání správné investice. Experti nechali nahlédnout "do vlastní kuchyně"

KONFERENCE. Partnery odborné diskuze pořádané deníkem E15 a mediálním domem CN Invest byly J&T Banka, BH Securities, Arca Capital, Sotheby’s a fond Quant. Záštitu nad celou akcí převzala Czech Private Equity & Venture Capital Association. Na fotografii zleva: výkonná ředitelka Sotheby’s International Realty Ilona Mančíková, investiční manažer z Arca Capital Ondřej Klečka, projektový manažer BHS Pavel Borovička a ředitel divize Finanční trhy v J&T Bance Daniel Drahotský.

KONFERENCE. Partnery odborné diskuze pořádané deníkem E15 a mediálním domem CN Invest byly J&T Banka, BH Securities, Arca Capital, Sotheby’s a fond Quant. Záštitu nad celou akcí převzala Czech Private Equity & Venture Capital Association. Na fotografii zleva: výkonná ředitelka Sotheby’s International Realty Ilona Mančíková, investiční manažer z Arca Capital Ondřej Klečka, projektový manažer BHS Pavel Borovička a ředitel divize Finanční trhy v J&T Bance Daniel Drahotský. Zdroj: Jiří Koťátko, E15

EMOCE. „Preferuji dlouhodobější držbu, polovinu portfolia doporučuji dávat do toho, co dotyčného „baví“. Podle něj by každý měl mít vášeň a v ní nějaké investice. Baví vás víno? Proč nekoupit vinici. Baví vás jízda na motorce? Proč tedy nekoupit starší stroj a inovovat jej,“ vysvětloval ředitel divize Finanční trhy v J&T Bance Daniel Drahotský.
RADA NAD ZLATO. "Investujte do svého dalšího vzdělání, které pak nabídnete někomu, kdo má peníze," zní základní rada investora, filantropa a ekonoma Václava Dejčmara pro začínající investory. Dejčmar v rámci své strategie věří v další růst kryptoměnových novinek a burz. "V celém oboru kryptoměnového světa je nashromážděno neuvěřitelné množství chytrých lidí. Věřím, že do deseti let tito lidé něco vymyslí," prohlásil.
OPTIMÁLNÍ PORTFOLIO. Účastníci prvního bloku konference se významně věnovali tomu, jak na devět let nepřetržitě rostoucím akciovém trhu vhodně sestavit vydělávající portfolio. „Optimální portfolio bych postavil v kombinaci pozic long–short. Na long bych doporučil zpracovatele komodit, firmy jako Mozaic, a producenty surovin, třeba sóji. Líbí se mi také americká farmaceutika, která mají stlačené marže kvůli tlaku státu, nebo defenzivní tituly jako americké restaurace či akcie pivovaru Molson Coors či italské banky,“ vyjmenovával velmi konkrétně investiční manažer z Arca Capital Ondřej Klečka. Výkonná ředitelka Sotheby’s International Realty Ilona Mančíková s návštěvníky sdílela svoji expertizu v oblasti nemovitostního trhu. Diskuze se poté stočila nejen na současné potíže Prahy s bytovou výstavbou, ale třeba i na alternativní nemovitostní investice v regionech Česka. Obecně zaznělo varování před Karlovými Vary.
„Která z pražských čtvrtí je investorským ternem?“ zeptal se panelistů Lukáš Kovanda. „Karlín, Libeň, Holešovice, Praha 5 kolem Smíchova, místy i Vysočany,“ vyjmenovala výkonná ředitelka Sotheby’s International Realty Ilona Mančíková.
„Vidím pár symptomů trhu v Praze: nemovitosti zde se srovnaly s Mnichovem i Vídní. Co se týče cen tam nevidím potenciál,“ varoval spekulativní investory do nemovitostí investiční manažer z Arca Capital Ondřej Klečka. V kontextu EU, kdy si Češi musí na byt vydělávat 11 let, se domnívá, že ceny bytů brzo spadnou, a to v roce 2021 až 2022. „To první lidé s levnými hypotékami budou refinancovat a zjistí, že na to nemají. Propad bude kolem 15 procent, velký crash nečekám,“ prohlásil.
14
Fotogalerie

Tématem nejnovějšího odborného setkání E15 Premium byly Investice a bohatství. Čeští vrcholní investoři, start-upisté a vizionáři ve třech diskuzních blocích probrali výhody i úskalí, která aktuálně na trhu vidí, a způsoby, jak se investorsky chovat na nynějším devět let nepřetržitě rostoucím akciovém trhu. Návštěvníkům konference prozradili své doporučené strategie a doslova je nechali nahlédnout "do vlastní kuchyně", když prezentovali svá aktuální portfolia a tipy na zajímavé investice. Konferencí v prostorách Národní technické knihovny prováděli hned dva moderátoři: Aleš Michl z fondu Quant a hlavní ekonom Cyrrusu Lukáš Kovanda.