Konference E15 Premium: Investice vás musí bavit. Poohlédněte se po motorce nebo vinici

Zleva Ondřej Klečka z Arca Capital, Pavel Borovička z BHS a Daniel Drahotský z J&T Banky

Zleva Ondřej Klečka z Arca Capital, Pavel Borovička z BHS a Daniel Drahotský z J&T Banky Zdroj: E15

Moderátor konference E15 Premium, ekonom Lukáš Kovanda
Druhý moderátor konference E15 Premium, ekonom a spolumajitel investičního fondu QUANT Aleš MIchl
Zleva Ilona Mančíková ze Sothebys International Realty, Ondřej Klečka z Arca Capital, Pavel Borovička z BHS a Daniel Drahotský z J&T Banky
Zleva vizionář a investor Václav Dejčmar, Štěpán  Uherík ze Save & Capital, kryptoměnový vizionář Radomír Eliáš, šéf finančních trhů J&T Banky Daniel Drahotský a spoluzakladatel AI Startup Incubatoru Petr Šrámek
Zleva partner BHS Private Equity Fund Luděk Palata, managing partner Reflex Capital Ondřej Fryc, Ondřej Bartoš z Credo Ventures, portfolio manager Meridon Funds SICAV Matěj Turek, plastický chirurg a investor Otakar Lucák a Adam Kočík z J&T Ventures
15
Fotogalerie

Jak postavit odolné investiční portfolio, to bylo hlavní téma konference E15 Premium s názvem Investice & bohatství. Na setkání v Národní technické knihovně vystoupili mimo jiné realitní byznysmenka Ilona Mančíková, investiční manažer Arca Capital Ondřej Klečka nebo ředitel divize Finanční trhy J&T Banky Daniel Drahotský. 

Moderátor diskuse a hlavní ekonom společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda na začátku akce upozornil, že už za dva dny to bude devět let, co začal v USA býčí trh. Zatím ale prý nic nenasvědčuje tomu, že by měl přijít další propad. V kontextu s výdělky na trhu pak upozornil na nedávný skok, který z hlediska investic za poslední rok předvedla kryptoměna bitcoin.

První blok diskuse se týkal optimálního sestavení odolného portfolia. Panelistům byla položena jednoduchá otázka: Do čeho právě teď investujete, a do čeho byste rozhodně nedoporučovali investovat?

„Investuju do nemovitostí, protože tomu nejvíce rozumím. Zkoušela jsem jiné investice na burze a dluhopisy, ale samozřejmě v roce 2006... příště se radši zeptám expertů,“ svěřila se se svými zkušenostmi Ilona Mančíková.

Podle projektového manažera BHS Pavla Borovičky není na místě, aby poradce svým klientům jakékoliv investice rozmlouval. "Je to hlavně o tom, aby investor segmentu rozuměl. V drtivé většině investujeme do stejných titulů, které doporučujeme svým klientům. Historicky jsme obchodovali hodně nemovitosti v Praze nebo zahraniční akcie," uvedl.  

Investování je ale práce jako každá jiná  musí vás bavit, připomíná Daniel Drahotský z J&T Banky. Ten doporučuje držet polovinu portfolia jen v segmentu, který investora zajímá a pro který má vášeň. „Baví vás víno? Proč nekoupit vinici? Baví vás jízda na motorce? Proč tedy nekoupit starší stroj a nepokusit se jej inovovat?“ vysvětloval Drahotský. 

Jak ale najít nový Apple? Podle Adama Kočíka z J&T Ventures je důležité ho umět hledat už mezi technologickými start-upy. S tím souhlasí i Ondřej Fryc z Reflex Capital, podotýká ale, že zásadní pro investiční rozhodování jsou samotní zakladatelé těchto společností. „Spekulujeme na možný růst a potenciál start-upů, aktuálně jich máme ve firmě asi dvacet. Řada investorů se chová trendově podle vln – big data, AI, fintech. My se tak nechováme, neinvestujeme v těchto vlnách, ale do lidí, které si prověřujeme, ohodnocujeme," vysvětlil Fryc. 

Podívejte se, jakou investiční strategii volí Aleš Michl:

Video placeholde
Investice - Je budoucnost investičních fondů je v algoritmech? • Aleš Michl, E15

Investoři ovšem potvrdili, že ohodnotit start-upy je velice obtížné. "V okamžiku investičního vstupu k ohodnocení nedochází. Buď se rozhodnu, zda ano, nebo ne. Řešíme jen sumu, kterou start-up potřebuje, v zásadě za deseti až dvacetiprocentní podíl ve firmě," popsal svůj přístup Ondřej Bartoš, partner Credo Ventures.

Podobně jako u start-upů je ale hodnocení složité i u firem, které se dlouhodobě nemohu dostat z červených čísel. Takovou firmou je je například Tesla. Zatímco Matěj Turek z Meridom Funds SICAV Muskovu firmu hájil s tím, že do deseti let překlopí svůj byznys do výdělečného módu, Aleš Michl z investičního fondu Quant si pokládal otázku, zda se kolem této firmy netočí příliš emocí a nezapomíná se přitom na základní investorská pravidla a ukazatele. 

Chtěli byste navštívit další akce E15 Premium? Vstupenky můžete zakoupit zde >>>