HSBC čelí žalobě, banka prý umožnila drogovým kartelům praní peněz

HSBC (ilustrační foto)

HSBC (ilustrační foto) Zdroj: CTK

Největší britská banka HSBC čelí žalobě ze strany rodin amerických občanů zavražděných drogovými kartely v Mexiku. Žaloba požaduje odškodné a tvrdí, že banka může být pohnána k odpovědnosti, protože kartelům umožnila praní špinavých peněz potřebných k financování jejich aktivit.

Banka podle žaloby v letech 2010 a 2011 svým podílem na praní špinavých peněz kartelů vědomě podporovala mezinárodní obchod s drogami i s lidmi, včetně „brutálních činů“, které tento obchod provázejí. „V důsledku podpory poskytované bankou HSBC mexickým drogovým kartelům byla zničena řada životů,“ píše se v žalobě.

Bez možnosti používat nezákonně vydělané peníze ve světovém finančním systému by podle žaloby byla výrazně omezena schopnost kartelů uplácet veřejné činitele a nakupovat zbraně, munici, dopravní prostředky či suroviny pro výrobu drog.

Mluvčí společnosti HSBC Gareth Hewett uvedl, že banka se bude proti žalobě energicky bránit. „Jsme odhodláni bojovat s finanční kriminalitou a učinili jsme řadu tvrdých opatření, která mají pomoci k udržení špatných lidí mimo světový finanční systém,“ upozornil.

Společnost HSBC již koncem roku 2012 přiznala své zapojení do systémů pro praní špinavých peněz. Dohodla se tehdy s americkým ministerstvem spravedlnosti, že zaplatí pokutu 1,92 miliardy dolarů (46 miliard Kč) a učiní nápravná opatření.