HSBC do dvou let propustí 30 tisíc lidí

Největší evropská bankovní skupina HSBC chystá razantní propouštění. Kvůli úsporám má do roku 2013 přijít o práci celkem 30 tisíc lidí. Rozsáhlý program restrukturalizace, který společnost představila před třemi měsíci, má výrazně snížit náklady. HSBC chce také zeštíhlit síť malého bankovnictví ve 39 zemích. Ke škrtům banka přistupuje i přes pozitivní aktuální hospodářské výsledky.

Bankovní gigant HSBC přitvrdil ve snaze seškrtat výdaje. Kvůli restrukturalizaci už dříve ohlásil zrušení 5 tisíc postů v Latinské Americe, Spojených státech, Británii, Francii a na Blízkém východě. Teď oznámil další – ještě razantnější – redukci stavů.

„Bude další propouštění,“ uvedl generální ředitel HSBC Stuart Gulliver. „Dalších 25 tisíc pozic bude zrušeno navíc k ohlášeným pěti tisícům,“ dodal. Celkem se tak do roku 2013 počet zaměstnanců banky zredukuje zhruba o deset procent.

Zároveň HSBC prodá téměř polovinu svých poboček malého bankovnictví v USA skupině First Niagara Bank přibližně za miliardu dolarů. HSBC má také zájem zbavit se portfolia kreditních karet v USA, které má v aktivech přes 30 miliard dolarů, aby získala volný kapitál. Víc se chce HSBC naopak zaměřit na aktivity v Asii.

HSBC vysvětluje zeštíhlovací kůru mimo jiné sílící regulací bankovního sektoru. Přísnější pravidla ale považuje za nebezpečná. Zalepování děr v rozpočtech vlád skrz větší zatížení bank by podle HSBC mohlo přinést problémy pro další oživování světové ekonomiky.

Aktuální hospodářské výsledky HSBC přitom byly pozitivním překvapením. Banka hlásí za pololetí zisk 11,5 miliardy dolarů (193 miliard korun). Je to víc než 11,1 miliardy před rokem a výsledek i předčil odhady analytiků oslovených Reuters, kteří očekávali profit jen 10,8 miliardy dolarů.

Propouštějí i další banky

Plán propouštět kvůli úsporám oznamují i další banky. Minulý týden oznámila Credit Suisse, že propustí zhruba dva tisíce z celkových 50 tisíc zaměstnanců. Švýcarská banka se tak přidala k domácímu rivalovi UBS nebo americkému konkurentovi Goldman Sachs, kteří taky redukují pracovní sílu.

Stejně jako její rivalové přijala Credit Suisse bezprostředně po finanční krizi zástupy nových zaměstnanců, aby získala větší tržní podíl na úkor oslabené konkurence. Naděje vložené v rychlé zotavení evropského a amerického hospodářství však bankám nevyšla.