HSBC zklamala ziskem a omluvila se za skandály

Největší evropská banka HSBC zvýšila v prvním pololetí meziročně hrubý zisk o 11 procent na 12,7 miliardy dolarů. Banka v prvním pololetí vytvořila rezervu dalších 700 milionů dolarů na možné pokuty související s praním špinavých peněz. Celkově má HSBC pro účely případných pokut a právních sporů vyčleněny dvě miliardy dolarů.

Po započtení 700 milionů na sankci ve Spojených státech za umožnění mexickým drogovým kartelům vyprat přes banku miliardy dolarů a pokuty 1,3 miliardy dolarů ve Velké Británii spadne hrubý zisk pouze na 10,7 miliardy dolarů. V meziročním srovnání je to o tři procenta méně.

Generální ředitel Start Gulliver uvedl: „Omlouváme se za naše chyby v souvislosti s praním špinavých peněz.“ Evropská divize vykázala ztrátu 667 milionů dolarů po zisku 2,15 miliardy dolarů před rokem. „Předpokládáme, že evropští politici přijmou nezbytné kroky k ochraně eura, ale u ekonomiky eurozóny čekáme letos recesi,“ uvedla HSBC.

Asii, která vytvořila dvě třetiny zisku, Gulliver označil za motor růstu. Zotavila se i divize investičního bankovnictví, která vykázala hrubý zisk 5,05 miliardy dolarů, oproti 4,81 miliardy loni.