Hypotéky opět jedou. Úroky jsou nejníže od července minulého roku, uvádí Hypomonitor

Banky a stavební spořitelny poskytly v listopadu hypoteční úvěry za 16,2 miliardy korun, což je meziroční nárůst o 121 procent. Úroková sazba u skutečně nových hypoték bez refinancování klesla v listopadu z říjnových 5,71 procenta na 5,67 procenta, a byla tak nejníže od července 2022. Vyplývá to ze statistik České bankovní asociace Hypomonitor. Data dodávají všechny banky a stavební spořitelny poskytující hypotéky na českém trhu.

„Objem nově poskytnutých hypotečních úvěrů je druhý měsíc po sobě na letošních rekordních hodnotách a zároveň na více než dvojnásobku v meziročním srovnání. Přispěla k tomu zejména deaktivace ukazatele DSTI, tedy limitu splátek dluhu k čistému měsíčnímu příjmu, ze začátku července,“ uvedl manažer hypoték v Komerční bance Ondřej Šuchman. „Navíc někteří lidé již nechtějí čekat, zda a případně o kolik klesnou úrokové sazby hypoték v příštím roce,“ dodal.

Nepatrný meziměsíční růst o procento znamená, že listopad byl z pohledu poskytnutých hypoték doposud nejsilnější měsíc v letošním roce. Z meziročního pohledu se projevuje vliv nižší srovnávací základny, kdy se data srovnávají s velmi slabou druhou polovinou minulého roku.

Objem skutečně nově poskytnutých hypoték bez refinancování v listopadu dosáhl 13,4 miliardy Kč po říjnových 13,2 miliardy. Objem refinancovaných úvěrů, tedy interně či z jiné instituce, činil 2,8 miliardy proti 2,9 miliardy o měsíc dříve. Počet nově poskytnutých hypoték dosáhl v listopadu 4166, což představuje dvouprocentní meziměsíční a 91procentní meziroční nárůst. Jde o nejvyšší hodnotu od června minulého roku.

Úrokové sazby v posledním půl roce klesají, což umožnil postupný pokles tržních úrokových sazeb. I přes uvedený vývoj však zůstávají hypoteční sazby z pohledu posledních dvou dekád nadprůměrně vysoké, na podobných úrovních se nacházely také v letech 2008 a 2009. Nabídkové sazby se v průměru udržují stále nad šestiprocentní hranicí, kde se pohybují od poloviny loňského roku.

“Trhy se připravují na snižování sazeb centrálních bank v příštím roce. V posledních týdnech se tato očekávání citelně zintenzivněla, což se projevilo i v rychlejším poklesu úrokových sazeb delších splatností, které jsou klíčové i pro sazby hypoték. To by mohlo předznamenávat rychlejší pokles hypotečních sazeb, než se předpokládalo ještě před nedávnem,„ uvedl ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler.

Průměrná hypotéka v listopadu nepatrně poklesla z 3,23 na 3,21 milionu Kč, stále však jde o druhou nejvyšší hodnotu v letošním roce a po říjnu o nejvyšší hodnotu od března minulého roku. Nejvyšší průměrná hypotéka byla v listopadu 2021, kdy činila 3,46 milionu Kč. Od té doby se postupně snižovala a své nejnižší úrovně 2,83 milionu Kč dosáhla letos v lednu.