Investic do realit rapidně ubývá

ilustrační

ilustrační Zdroj: Pankrác

Objem realitních investičních transakcí v Česku v prvním čtvrtletí meziročně klesl o 71 procent na 302 milionů euro (7,8 miliardy korun). Tento údaj nezahrnuje rezidenční a hotelové transakce. Více než polovina připadala na kanceláře, následoval maloobchodní sektor s podílem asi dvě pětiny. Vyplývá to z údajů realitní poradenské společnosti Knight Frank.

"První čtvrtletí bylo z celkového pohledu investičních transakcí vlažným startem do nového roku. Důvodem je zejména relativně nízká průměrná hodnota jednotlivých transakcí. Nicméně vzhledem k těm, které už jsou v jednání, předpokládáme, že objem investic za celý rok se bude blížit třem miliardám euro," uvedl specialista na kapitálové trhy ze společnosti Knight Frank Josef Karas. Více než 80 procent podle něj připadne na kanceláře a maloobchod.

V prvním čtvrtletí se uskutečnilo celkem 17 transakcí. Nejvýznamnější byla akvizice kancelářské budovy Praha City Center v Praze 1, kterou koupila za 64 milionů euro (1,65 miliardy korun) společnost Almundi. Dalšími významnými transakcemi byly akvizice obchodních center OC Šestka v Praze 6 za miliardu korun a My Národní v Praze 1 za 950 milionů korun.

V kancelářském sektoru patřil mezi větší transakce také prodej Oregon House v Praze 5 za 670 milionů korun nebo Business Parku I & II v Brně, kde cena nebyla zveřejněna. V odvětví maloobchodu to byl ještě prodej budovy Atrium v Hradci Králové.

Nejmenší podíl z celkového objemu měl průmyslový sektor, kde se v prvním čtvrtletí uskutečnila pouze jedna transakce. Jednalo se o prodej areálu ve Vyškově.