Investiční stratég KKCG jde podnikat, odkoupil firmy BPI a Bauer Technics

neodešel s prázdnou. Miloslav Vyhnal odkoupil za nezveřejněnou cenu společnosti BPI a Bauer Technics, které již nejsou součástí skupiny KKCG. Síly spojil se skupinou RSBC.

neodešel s prázdnou. Miloslav Vyhnal odkoupil za nezveřejněnou cenu společnosti BPI a Bauer Technics, které již nejsou součástí skupiny KKCG. Síly spojil se skupinou RSBC. Zdroj: Anna Vackova, E15

Miliardář Karel Komárek se rozloučil se svým dlouholetým investičním ředitelem Miloslavem Vyhnalem. Architekt významných transakcí typu akvizice cestovní kanceláře Fischer nebo naopak prodeje finanční skupiny Atlantik se na přelomu roku rozloučil a odstartoval nový byznys. Síly spojil se skupinou RSBC investora Roberta Schönfelda.

Byznysmen od Komárka neodešel s prázdnou. „Miloš si odkoupil společnosti BPI a Bauer Technics, které již nejsou součástí skupiny KKCG a jimž se bude nadále věnovat,“ sdělila deníku E15 mluvčí Komárkova holdingu Dana Dvořáková. Cenu transakce nekomentovala, k obchodu se nevyjádřil ani Vyhnal.

V případě BPI získal firmu zaměřenou na odkup nemovitostí v developerských projektech, jejichž majitelé mají problémy se splácením úvěrů. Stejně tak od bank kupuje pohledávky hypotečních dlužníků. Neméně zajímavá je společnost Bauer Technics. Dodává velké investiční celky do zemědělství a potravinářství. Firma má například miliardové zakázky na stavbu obřích farem v Kazachstánu.

Ještě před uzavřením těchto transakcí se Komárek s Vyhnalem již před rokem vypořádali ohledně cestovní kanceláře Fischer. Loni v únoru KKCG od svého někdejšího investičního šéfa koupila sedmnáctiprocentní podíl, jež jí zbýval k plnému ovládnutí firmy.

Společně vlastní Medicem

Přesto se však cesty Karla Komárka a Miloslava Vyhnala ještě zcela nerozešly. Oba podnikatelé budou mít nadále kapitál ve společnosti Medicem, jenž se zabývá biomedicínou, zvláště očními čočkami.

S Schönfeldovou investiční skupinou RSBC již Vyhnal uskutečnil první velkou akvizici. S pomocí soukromých peněz bývalého partnera Penty Martina Kúšika převzali tuzemské nemovitostní portfolio rakouského fondu Conwert.

Do RSBC zamířili ještě další dva investiční manažeři, kteří dříve dělali pro Komárka. Prvním je Petr Knobloch. Několik let se věnoval hlavně správě majetkové účasti KKCG ve strojírenské skupině Vítkovice Machinery Group ovládané velkopodnikatelem Janem Světlíkem. Knobloch však s Komárkem nadále na některých projektech externě spolupracuje. Třetí posilou RSBC od „Komárkovců“ je další investiční manažer Roman Cének.