Investor Burda spouští nový fond pro velké hráče

Martin Burda, ISČS

Martin Burda, ISČS Zdroj: E15 Anna Vackova

Na domácí investiční scénu míří nový hráč. S nabídkou pro zámožnější investory už brzy vyrukuje nový fond kvalifikovaných investorů Sirius. Za fondem stojí investor Martin Burda, který v loňském roce spustil Český fond půdy, první domácí investiční projekt orientovaný na zemědělskou půdu. Za společníka si Martin Burda vybral současného analytika společnosti Conseq Investment Management, Martina Lobotku. Oba manažery nového fondu spojuje profesní minulost v České spořitelně.

Zaměření fondu, stejně jako jeho plánovanou velikost, prozatím zakladatelé odmítli komentovat, jeho činnost už nicméně schválila Česká národní banka. „Předtím, než budeme poskytovat vyjádření pro média, chceme komunikovat výsledky fondu, bližší informace tedy čekejte zhruba za rok,“ uvedl Burda, který by měl mít ve fondu kontrolní podíl. „Jde o mou osobní aktivitu nesouvisející se společností Conseq,“ dodal Martin Lobotka.

Sirius vstupuje na domácí trh v předvečer významné legislativní změny v oblasti fondů pro kvalifikované investory, která by měla tento typ investic zpřístupnit širšímu okruhu zájemců. Zatímco dosud činí minimální výše vkladu 125 tisíc eur, tedy zhruba 3,5 milionu korun, od příštího roku by nejnižší vstupní investice mohla činit kolem 10 tisíc eur, tedy kolem 275 tisíc korun.

Fondy kvalifikovaných investorů investují jak do běžných finančních instrumentů, tak i méně častých nástrojů, jako jsou automobiloví veteráni, víno či umění. Výhodou je ve většině případů nižší zdanění, jejich sazba daně z příjmu je totiž na rozdíl od běžných 19 procent jen pětiprocentní. Na trhu působí kolem 130 těchto fondů, které spravují majetek 85 miliard korun.