Investoři věří ve zmrtvýchvstání řeckých bank

Alpha Bank

Alpha Bank Zdroj: profimedia.cz

Někteří z velkých světových investorů včetně významných hedgeových fondů pumpují peníze do řeckého bankovního sektoru v očekávání obrovských zisků. A to i navzdory přetrvávajícím problémům země neschopné napravit národní hospodářství.

Eminentní zájem o rekapitalizaci řeckých bank mají hedgeové fondy včetně Farallon Capital, York Capital Management, QVT Financial a Dromeus. Událostí tohoto týdne na řeckém finančním trhu je úpis akcií druhé největší banky Alpha Bank.

Alpha Bank plánuje získat 550 milionů eur a podle deníků Financial Times a Wall Street Journal patří hedgeové fondy mezi největší zájemce. Investici do řeckých dluhopisů zvažují také Third Point, který v loňském roce vydělal půl miliardy dolarů nákupem levných řeckých dluhopisů, a evropský fond CQS. Alpha Bank, jež po očištění o jednorázové položky vydělala v prvních třech měsících roku 244,3 milionu eur, celkem potřebuje 4,57 miliardy eur čerstvého kapitálu.

Vývoj akcií Alpha BankVývoj akcií Alpha Bank | E15

Chybějící finance dodá bance státní řecký fond. Některé fondy věří, že řecký bankovní sektor by se mohl ukázat o poznání lukrativnějším než jiné sázky na zotavení řeckého trhu. „Tohle je velmi lákavý obchod,“ citovala agentura Bloomberg Achillese Risvase, vedoucího partnera investiční společnosti Dromeus, která loni založila fond orientovaný na Řecko.

Hedgeovým fondům se na kapitalizaci Alpha Bank líbí připojené warranty, tedy pákové finanční produkty, které mohou potenciální zisk ještě znásobit, riziko ztráty je však omezené. „Je to bezplatná finanční páka s limitovanou ztrátou,“ řekl Risvas. „Padesátiprocentní pohyb ceny akcií bude znamenat 400procentní nárůst ceny warrantu,“ dodal. Deník Financial Times citoval nejmenovaného portfolio manažera, který uvedl, že poptávka fondů po akciích Alpha Bank byla uspokojena jen z třetiny. To ukazuje enormní převis poptávky nad nabídkou.

Od pádu k velkému zájmu

Řecký bankovní sektor se stal v posledních letech cílem mnohých investičních žraloků, je ale důležité, v jakou dobu do řeckého vlaku nastoupili. Rekapitalizace druhé největší banky Alpha Bank se u investorů setkala s pozitivní odezvou. Ti se nyní zajímají o re- kapitalizace čtvrté největší banky Piraeus, ve které drží téměř šestiprocentní podíl Jiří Šmejc, akcionář Home Creditu a Air Bank. Naopak největší řeckou banku National Bank of Greece podle investorů nejspíše čeká úplné převzetí státem.

Jaká hospodářská politika je odolná vůči krizím?