Islamisté začali razit vlastní zlaté, stříbrné a měděné mince

Ozbrojenci z hnutí Islámský stát (IS) začali razit vlastní zlaté, stříbrné a měděné mince. Skupina to oznámila v asi hodinovém videu. Jaká je nominální hodnota mincí, není jasné. Stejně tak není zřejmé, kde jsou raženy, ani jakým způsobem by měly nahradit dosud používanou měnu na územích, která islamisté v Iráku a Sýrii obsadili.

Radikálové již loni v listopadu oznámili, že chtějí razit vlastní mince a zavedou novou měnu, kterou budou moci používat muslimové. Jak tehdy uvedli, chtějí se tak prý vymanit z „tyranského finančního systému“. Analytici tento krok hodnotí jako další z pokusů islamistů vytvořit na dobytých územích fungující stát se všemi jeho atributy.

Islamisté již nashromáždili miliony dolarů, zejména z výběru daní, ale také díky obsazení rafinérií a prodeji ropy. Další finance získávají z obsazování bank a klenotnictví, vydírání a rovněž jde o výkupné za unesené osoby.

Zvednou mince morálku?

Podle iráckého ekonoma Básima Džamíla je nejnovější krok rovněž pokusem, jak zvednout morálku islamistických bojovníků, kteří v posledních měsících utrpěli několik porážek, například přišli o město Tikrít. Jak Džamíl dodal, ražení mincí je relativně snadné vzhledem k tomu, že do iráckého Mosulu byly v uplynulých letech dovezeny stroje z Itálie, které dokážou vyrazit až 5000 mincí za den. Cenné kovy nejspíš islamisté získali při rabování bank či domů těch, kteří před jejich řáděním uprchli.

Obyvatelé Mosulu a Ramádí na západě Iráku v telefonickém rozhovoru s agenturou Bloomberg uvedli, že zatím žádné mince neviděli. O jejich zavedení ale prý již nějakou dobu vědí.