J&T dostala na Slovensku vysokou pokutu, neoznámila koupi podílu

J&T

J&T Zdroj: Profimedia

Slovenský antimonopolní úřad (PMÚ) uložil skupině J&T Finance Group (JTFG) pokutu 600 tisíc eur (15,6 milionu korun) za to, že kromě jiného neoznámila získání vlivu v síti knihkupectví Panta Rhei. Za neohlášení transakce úřad potrestal pokutou 7571 eur (196 400 korun) i původního vlastníka knihkupectví Ladislava Bödöka (LB). Rozhodnutí je pravomocné, JTFG se sídlem v Česku i Bödök v řízení přiznali vinu, úřad tak konečnou výši pokuty snížil.

Vyšetřování případu zahájil PMÚ v roce 2012, kdy vyšlo najevo, že čtyřicetiprocentní podíl v síti knihkupectví koupila společnost Diversified Retail Company (DRC), která spolupracovala s JTFG. Z vyjádření PMÚ vyplynulo, že úřad prověřoval podezření, že skutečný vliv ve vydavatelství získala právě zmiňovaná finanční skupina. Během vyšetřování úřad rovněž provedl razie v prostorách DRC a knihkupectví.

„Úřad v rozhodnutí konstatoval, že účastníci řízení porušili zákon o hospodářské soutěži tím, že neoznámili koncentraci spočívající v získaní společné kontroly JTFG a LB nad podnikatelem Panta Rhei. Zákon porušili rovněž tím, že vykonávali práva a povinnosti vyplývající z této koncentrace dřív, než bylo úřadem o ní pravomocně rozhodnuto,“ uvedl PMÚ.

Během vyšetřování oba účastníci řízení přiznali své pochybení v případu v rámci takzvaného řízení o urovnání, které jim zajistilo nižší pokutu. PMÚ uvedl, že v rozhodnutí vyměřil JTFG a Bödökovi o polovinu nižší pokutu, než by mohl potrestaným podnikatelům uložit, pokud by se k porušení zákona o ochraně hospodářské soutěže nepřiznali.