UniCredit ve čtvrtletí klesl zisk o 99 procent, sráží jej odpisy v Turecku

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: reuters

Ilustrační foto
2
Fotogalerie

Italské bankovní skupině UniCredit, která působí i v České republice, výrazně snížil hospodářský výsledek odpis v její turecké divizi. Čistý zisk tak činil ve třetím čtvrtletí 29 milionů eur (750 milionů korun), meziročně se tedy snížil o 99 procent. Největší italská banka uvedla, že byla nucena zvýšit rezervy, aby měla dostatek prostředků na pokrytí případného vypořádání obvinění ze strany Spojených států, že v minulosti narušila americké protiíránské sankce.

UniCredit odepsala podle agentury Reuters 850 milionů eur svého podílu v turecké bance Yapi Kredi. Italskou banku vyšetřují ve Spojených státech od roku 2012 kvůli podezření, že se svými dřívějšími obchody s íránskými firmami provinila proti americkým sankcím. Podle generálního ředitele Jeana Pierra Mustiera rozhovory o vypořádání stále pokračují.

Bez započtení výdajů a dalších poplatků vzrostl čistý provozní zisk o 24 procent na 1,5 miliardy eur (38,8 miliardy korun). Čisté úrokové výnosy a poplatky byly v souladu s očekáváním.

Na českém trhu začala UniCredit působit v listopadu 2007. Její česká pobočka vznikla spojením finančního ústavu HVB Bank a Živnostenské banky.