Kam investovat? Do jídla, čtení DNA či pojišťovny

šroubovice DNA

šroubovice DNA Zdroj: fastcompany

Tuzemští profesionální investoři, především z řad portfolio manažerů, se před víkendem na České investiční konferenci radili s výběrem investic. Řečníci měli představit a obhájit jednu konkrétní investici.

„Před investicí do společnosti si položím čtyři otázky: Rozumím tomu, co ta společnost dělá? Mám šanci, že za deset let bude nejen na trhu, ale bude i vzkvétat? Je řízena ve prospěch akcionářů? Jsou její akcie atraktivně oceněny?“ Tak popsal postup při výběru akcií spoluorganizátor konference a ředitel společnosti Vltava Fund Daniel Gladiš. Doporučuje akcie britské pojišťovny Catlin, která vyplácí dividendu okolo šesti procent a je oceněna na osminásobek ročních zisků, tedy pod průměrem sektoru.

Pokud by se investoři chtěli držet první zásady, asi by museli ignorovat tip jediného zahraničního hosta české konference, Roberta Leitze – investičního manažera iolite Partners. Leitz věří akciím izraelské IT společnosti Perion, jejíž byznys je laikům stěží pochopitelný. Z velké části spočívá v instalaci nechtěných panelů do internetových prohlížečů uživatelů a přesměrovávání vyhledávání, za které si bere provizi.

Čtení DNA za týden a tisíc dolarů

Na čtení lidské DNA zase sází Matěj Turek, portfolio manažer Meridon Global Equity fondu. Věří akciím společnosti Illumina vyrábějící genové sekvencery umožňující číst lidský genom. „K prvnímu přečtení lidského genomu došlo v roce 2001, trvalo tři roky a stálo tři miliardy dolarů. Dnes nejvýkonnější přístroje přečtou genom za týden a za tisíc dolarů,“ popisuje Turek.

Mezi doporučovanými akciemi se daly najít tipy z běžnějších oblastí, jako je jídlo. Jakub Skryja, portfolio manažer Verdi Capital, věří akciím rakouské cateringové a restaurační firmy Do&Co, založené tureckým imigrantem Attilou Dogudanem, která dodává jídlo například Turkish Airlines.

Singer: Domácí poptávka se vrací, firmy mohou investovat