KBC vykázala ve čtvrtletí ztrátu, mohou za to řecké a maďarské odpisy

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: wikimedia.org

Belgická bankovní a pojišťovací skupina KBC se ve třetím čtvrtletí kvůli odpisům v Řecku a Maďarsku propadla do nečekané čisté ztráty 248 milionů eur (6,3 miliardy korun). Vlastník české banky ČSOB však v dnešní zprávě sdělil, že výsledky za říjen byly příznivé a že v celém letošním roce čeká solidní zisk 1,2-1,4 miliardy eur po devítiměsíčním výsledku 0,9 miliardy eur.

Analytici podle agentury Reuters čekali za poslední čtvrtletí zisk 83,4 milionu eur. Společnost uvedla, že bez započítání jednorázových položek by dosáhla zisku 222 milionů eur.

KBC musela udělat změny na svém úvěrovém portfoliu v Maďarsku, kde vláda nařídila bankám, aby klientům umožnily splácet devizové hypoteční úvěry v kurzu, který je pro ně výhodný, ale pro banky těžce ztrátový. Odepsala rovněž část hodnoty řeckých a bulharských státních dluhopisů. Další ztráty jí zprůsobil irský realitní trh. Celkem spolu s náklady odprodejů aktiv to KBC stálo 1,3 miliardy eur.

„Prostředí, v němž operujeme, bylo ve třetím čtvrtletí těžké a víme, že většina ekonomik a miliony lidí zažívají krušné časy. KBC vůči tomu samozřejmě není imunní a naše výsledky to výrazně ovlivnilo,“ uvedl ve firemním sdělení generální ředitel KBC Jan Vanhevel.

Skupina snížila objem vládních dluhopisů Itálie, Irska, Portugalska, Řecka a Španělska ve svém portfoliu za poslední čtvrtletí na 5,1 miliardy eur z 9,6 miliardy eur na konci června. Odepsáno již má 58 procent řeckých státních dluhopisů.

KBC nadále prodává pobočná aktiva a minulý měsíc prodala divizi privátního bankovnictví KBL za jednu miliardu eur a dceřinou pojišťovnu Fidea za zhruba čtvrt miliardy eur. Nyní hledá kupce pro polskou dceřinou banku Kredyt Bank a pojišťovnu Warta.