Kellnera brzdí problémy Rusů i Italů

Petr Kellner

Petr Kellner Zdroj: Repro E15

Velkolepý plán nejbohatšího Čecha Petra Kellnera, jak zhodnotit své společné aktivity s italskou pojišťovnou Generali v Rusku, čelí novým překážkám. Chystaný společný podnik mezi obří ruskou bankou VTB a Generali PPF Holdingem podle všeho nevznikne tak rychle, jak se původně očekávalo. Rusové i Italové teď totiž mají k řešení dost vlastních problémů a budou rádi, když celý projekt zachovají pro budoucnost.

VTB se horko těžko potýká s důsledky dřívějšího nákupu problémové Banky Moskvy. A Generali zase naráží na hrozbu snižování ratingu kvůli problémům Itálie a dalších zemí eurozóny, jejichž dluhopisy má ve svém portfoliu.

„Jsme připraveni otázku spolupráce zkoumat, ale dnes má pro nás druhořadý význam,“ řekl šéf VTB Andrej Kostin podle citace ruských médií. Upřesnil, že tato druhá největší ruská banka se nyní především musí zbavit špatných aktiv v pojišťovnictví, která pohltila společně s celou skupinou Banky Moskvy.

Generali i VTB před časem ohlásily, že nechystají žádné další akvizice, projekt společného podniku pro dobývání ruského pojišťovnictví však zatím nezrušily.

Deník E15 již dříve informoval o tom, že Kellner by mohl využít opce a v příštích letech prodat Italům svou část společného holdingu. Předtím by ovšem potřeboval svůj podíl v Generali PPF Holding vyšperkovat právě díky novému partnerství s Rusy. Podíl PPF v holdingu činí 49 procent a podle dřívějších údajů se jeho hodnota pohybovala kolem 2,5 až tří miliard eur.
Manévr, do něhož by byla zapojena VTB, by pochopitelně měl tuto cenu dále navýšit. Zařazením do společného podniku PPF s Generali a VTB by se navíc Kellner výhodně zbavil problematického menšinového podílu v ruské pojišťovně Ingosstrach, o který musí svádět neustálé urputné boje s ruským podnikatelem Olegem Děripaskou.

PPF původně s ruskou VTB jednala i o dalších záměrech včetně vstupu této státem ovládané banky do největšího Kellnerova „pokladu“ – společnosti Home Credit. To nyní vůbec nepřichází v úvahu, i když Kellnerovi by se nový partner v ruském byznyse hodil. Ještě v létě přitom šéf VTB Kostin mluvil o velkých nákupních plánech ruské banky. Pak se ovšem stal terčem kritiky menšinových investorů, proč si neověřil skutečný stav Banky Moskvy předtím, než se pustil do jejího ovládnutí.

Součástí Generali PPF Holdingu je Česká pojišťovna a pojišťovny v dalších třinácti zemích střední a východní Evropy. Pokud by nakonec Kellner v roce 2013 skutečně využil své opce nebo by se dohodl na jiné formě prodeje svého podílu, fakticky by opustil obor pojišťovnictví, se kterým spojil značnou část své podnikatelské kariéry. PPF také drží malý podíl přes dvě procenta přímo v pojišťovně Generali, část akcií již prodala za méně výhodné ceny, než je předtím nakoupila.