Klienti krachující ERB bank si v České spořitelně vybrali téměř miliardu z pojištěných vkladů

ERB Bank na pražském Smíchově

ERB Bank na pražském Smíchově Zdroj: David Vagaday/E15

ERB Bank na pražském Smíchově
Sídlo ERB Bank v Praze na Smíchově
Výběr z bankomatu
Česká spořitelna, Erste Group
Česká spořitelna
7
Fotogalerie

Na vybraných pobočkách České spořitelny vybralo od čtvrtka do dnešních jedenácti hodin peníze 780 klientů ERB bank, kteří si vyzvedli téměř miliardu korun. Zhruba 98 procent lidí bylo vyplaceno bezhotovostně.

 

Česká národní banka minulý týden oznámila, že ERB bank není schopna dostát svým závazkům. Nárok na výplatu náhrady vkladu má 5409 klientů ERB bank, kteří mají celkem pojištěné vklady 3,53 miliardy korun.

Průměrný vklad na jednoho klienta podle Garančního systému finančního trhu (GSFT) mírně přesahuje 650 tisíc korun. GSFT eviduje 86 takzvaně nadlimitních vkladů, které v den vydání oznámení ČNB přesáhly sto tisíc eur (2,72 milionu korun). V součtu jde o téměř 47 milionů korun. Tyto peníze přesahující limit pojištění vkladů budou představovat pohledávku klientů za bankou, protože nejsou pojištěné GSFT.

Banka s ruským kapitálem ERB bank se zaměřovala hlavně na financování českého exportu do Ruska, ale poskytovala i běžné bankovní služby. V Česku má pobočky v Praze a v Karlových Varech.

ČNB udělila licenci ERB bank, dříve známou pod názvem Evropsko-ruská banka, v roce 2008. Bance tak dala právo působit po celé Evropské unii. Šlo o první ruský finanční ústav, který od rozpadu bývalého Sovětského svazu získal novou licenci v zemi EU.