Klienti zkrachovalých záložen dostali zpět 14 miliard

WPB Capital

WPB Capital Zdroj: WPB Capital

Fond pojištění vkladů (FPV) vyplatil letos tisícům klientů zkrachovalých záložen Metropolitní spořitelní družstvo (MSD) a WPB Capital přes 14 miliard korun. Většina nároků klientů obou kampeliček byla uspokojena, stále však zbývá vyplatit 350 milionů korun.

Výplatu náhrad vkladů klientům těchto dvou velkých družstevních záložen zahájil FPV letos. V případě MSD šlo o druhou, u záložny WPB Capital o čtvrtou nejvyšší výplatu ve dvacetileté historii fondu. Klienti MSD měli nárok na 12,02 miliardy korun, klienti WPB Capital na 2,8 miliardy Kč.

Klienti dvou zkrachovalých záložen, kteří si dosud peníze nevyzvedli, mají v případě MSD čas do 27. ledna 2017, klienti WPB Capital do 14. října 2017.

Poslední zahájená výplata klientů záložny WPB Capital, která odstartovala 14. října, zahrnovala nárok 6898 klientů. Téměř 60 procent z nich mělo v záložně uloženo více než půl milionu korun. Druhou největší skupinu tvořili klienti s vkladem do 10 tisíc Kč. „Přes 3000 klientů WPB Capital si svoji náhradu vkladů dosud nevyzvedlo. Je mezi nimi například i desítka těch, kteří mají nárok na částku vyšší než 2,5 milionu Kč,“ uvedla výkonná ředitelka FPV Renáta Kadlecová.

Kampeličky si připlatí

Přes vysoké výplaty náhrad má FPV k dispozici téměř 18 miliard korun. Příští rok přinese fondu vyšší příspěvky od družstevních záložen. Pravidelné čtvrtletní odvody v procentním vyjádření tak budou vzhledem k jejich vyšší rizikovosti převyšovat odvody bank. Dosud banky i družstevní záložny čtvrtletně odváděly 0,04 procenta z objemu pojištěných vkladů, stavební spořitelny 0,02 procenta. Od ledna 2015 čtvrtletní odvody záložen vrostou na 0,08 procenta z objemu pojištěných vkladů.

Kadlecová odhadla, že toto navýšení v příštím roce přinese fondu proti roku letošnímu zhruba o 40 milionů Kč navíc. Novinkou příštího roku je také skutečnost, že družstevní záložny nebudou smět poskytovat své služby a produkty osobám, které nejsou jejich členy.

Další omezení kampeliček přinese 1. leden 2018. Pokud po tomto datu bilanční suma finančního ústavu přesáhne pět miliard korun, bude se muset přeměnit na banku, nebo rezignovat na svůj růst. Od roku 2018 rovněž začne platit omezení výše poskytovaných úvěrů, které nebudou smět přesáhnout částku 30 milionů korun pro jednoho člena družstva.