Komerční bance klesl ve čtvrtletí zisk o desetinu na 3,2 miliardy

Komerční banka

Komerční banka Zdroj: profimedia.cz

Čistý zisk Komerční banky v prvním čtvrtletí klesl oproti stejnému období loňského roku o 9,2 procenta na 3,224 miliardy korun. Kvůli rostoucí nezaměstnanosti a amortizaci některých úvěrů z dřívější doby zpomaloval růst objemu úvěrů poskytnutých občanům. Neauditované konsolidované výsledky oznámila dnes banka.

„Očekávám, že prostředí zůstane dosti obtížné ještě po několik příštích čtvrtletí, ale vzhledem k nadcházejícímu zmírnění fiskální konsolidace jsem optimistický, že hospodářství začne již brzy obracet k růstu,“ uvedl předseda představenstva a generální ředitel KB Henri Bonnet. Jakmile domácnosti změní svůj negativní pohled na ekonomiku, jejich spotřebitelský apetit oživí. K tomuto trendu by se o něco později mohlo přidat i zlepšení investiční aktivity podniků, dodal Bonnet.

Banka uvedla, že na trhu jsou patrné opatrné náznaky zlepšení poptávky po úvěrech ze strany podniků, ačkoli růst nastal jen v omezeném počtu odvětví a především u velkých podniků. Tempo růstu vkladů občanů zůstalo stabilní. Podniky obecně pokračovaly v navyšování svých rezerv na bankovních účtech.

Objem poskytnutých úvěrů vzrostl meziročně o 4,8 procenta na 472,3 miliardy Kč. Objem vkladů stoupl o šest procent na 598,7 miliardy Kč.

Vývoj akcií Komerční banky v uplynulém roce:

Vývoj akcií Komerční banky v uplynulém roceVývoj akcií Komerční banky v uplynulém roce | E15

Zisk Société Générale se propadl dokonce o polovinu

Většinový vlastník banky, francouzská Société Générale, snížil v prvním čtvrtletí čistý zisk o 50 procent na 364 milionů eur (9,3 miliardy Kč). Propad způsobily slabá domácí ekonomika a mimořádné náklady. Druhé největší francouzské bance Société Générale klesl v prvním čtvrtletí čistý zisk o 50 procent na 364 milionů eur (9,3 miliardy Kč). Propad způsobily slabá domácí ekonomika a mimořádné náklady. Společnost, která v České republice vlastní Komerční banku, současně oznámila, že začala se snižováním nákladů.

Výsledky zaostaly i za odhady analytiků dotazovaných agenturou Thomson Reuters, kteří očekávali snížení zisku v průměru jen na 674,6 milionu eur.

Société Générale rovněž představila nový plán, v jehož rámci chce do roku 2015 snížit náklady o 900 milionů eur. V loňském roce již banka snížila náklady o 550 milionů eur. Úspory by jí měly pomoci zlepšit její ukazatele návratnosti kapitálu.

Vývoj akcií Société Générale v uplynulých pěti letech:

Vývoj akcií Société Générale v uplynulých pěti letechVývoj akcií Société Générale v uplynulých pěti letech | E15

Komerční banka patří k největším bankovním skupinám v Čechách. Loni bance stoupl čistý zisk o 46,4 procenta na 14,2 miliardy korun.

Komerční banka i ČSOB hlásí tučné zisky