Komerční bance klesl zisk o dvě procenta

Komerční banka

Komerční banka Zdroj: Martin Pinkas

Třetí největší tuzemská banka vydělala v prvních třech měsících roku 3,08 miliardy korun, meziročně o 2,1 procenta méně. Objem aktiv Komerční banky vzrostl nepatrně o 0,6 procenta na 870 miliard korun. Pokles zisku byl způsoben slabším provozním ziskem a především vyššími náklady na riziko. Zhoršuje se platební morálka dlužníků, což si vyžádalo mezikvartální zvýšení opravných položek o 31 procent, především kvůli retailovému segmentu. Celkový podíl nesplácených úvěrů se zvýšil na 5,7 procenta.

Růst vkladů bankovních klientů roste nadále rychleji než jejich zadlužování. Komerční bance v prvním čtvrtletí vzrostl objem úvěrů poskytnutých klientům o 2,7 procenta na 484,9 miliardy korun. Objem vkladů se zvýšil o 8,4 procenta na 639,3 miliardy korun.

Na banku stále negativně dopadá opatrnost firem, které si do bank odkládají úspory, ale o úvěry zájem nemají. „Solidní tempo oživení v české ekonomice se ještě nepřetavilo do rychlejšího růstu financování podniků, když korporátní klienti zůstali opatrní ve svých investičních plánech, uvedl generální ředitel Komerční banky Albert Le Dirac’h.

Nepotěšující výsledek

Údaje příliš nepotěšily investory ani analytiky. „Výsledky hodnotíme mírně negativně,“ napsal Tomáš Tomčány, analytik Patrie. „Při pohledu na vývoj úvěrů se potvrzuje, že po silném posledním čtvrtletí loňského roku přišel u Komerční banky stejně jako České spořitelny skromnější start do roku nového,“ uvedl Petr Hlinomaz, analytik BH Securities. Akcie na pražské burze reagovaly oslabením o necelé procento na 4571 korun.

Celý tuzemský bankovní sektor si v prvním letošním čtvrtletí drží ziskovost. Za první tři měsíce roku banky celkově vydělaly 14,3 miliardy korun, o 62 milionů více než před rokem. Polovina z toho připadá na Českou spořitelnu, která vydělala čtyři miliardy korun, a Komerční banku. Za mírným nárůstem zisku celého sektoru stojí snižující se ztráty bank, které na trh vstupovaly před několika lety.

Société Générale prodělala v Rusku
Zisk francouzské finanční skupiny Société Générale, která je matkou české Komerční banky, v prvním čtvrtletí klesl o 13 procent na 315 milionů eur. Analytici přitom naopak očekávali růst zisku na 868 milionů eur. Za nečekaně špatnými výsledky stojí odpisy v ruské dceři. Société Générale, která patří mezi největší zahraniční bankovní instituce v Rusku, odepsala 525 milionů eur goodwillu, tedy jakési cenové prémie nad účetní hodnotu, své ruské banky. Tento krok byl podle banky důsledkem zvýšené nejistoty na ruském trhu a poklesu kurzu rublu. Francouzská banka uvedla, že v příštím roce počítá v Rusku s uspokojivými výnosy.