Komerční banka loni zvýšila zisk o více než polovinu. Akcionáři se mohou těšit na dividendu

Komerční banka, pobočka U Průhonu v Praze

Komerční banka, pobočka U Průhonu v Praze Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Komerční bance loni stoupl čistý zisk o 56 procent na 12,7 miliardy korun. Celkové výnosy se zlepšily o 5,7 procenta na 31,3 miliardy korun, oznámila banka společně s návrhem na výplatu dividendy. Zisk konkurenční ČSOB loni stoupl meziročně o 90 procent na 16,2 miliardy korun.

„Zaznamenali jsme velmi solidní navýšení objemu našich obchodů s klienty, které podpořilo i růst výnosů. Navzdory rychlé inflaci a zvýšení regulatorních odvodů jsme udrželi provozní výdaje stabilní. Rizikový profil úvěrového portfolia zůstává velmi silný, i když je současné prostředí pro mnoho podniků náročné,“ uvedl předseda představenstva a generální ředitel KB Jan Juchelka.

Čísta dokládají zvýšenou poptáku lidí po hypotékách. Objem úvěrů na bydlení poskytnutých Komerční bankou a Modrou pyramidou se zvýšil o 9,5 procenta na 339 miliard korun, přičemž objem nově poskytnutých úvěrů v roce 2021 meziročně stoupl o 66,3 procenta na 109 miliard korun.

K výrazně vyššímu zisku bance pomohl i značný pokles nákladů na riziko. Díky pozitivnímu makroekonomickému vývoji si Komerčka stejně jako další tuzemské finanční domy mohla dovolit rozpouštět opravné položky k úvěrům. Ty bankám hodně narostly na počátku pandemie koronaviru, protože panovaly obavy, že krize zhorší splácení úvěrů ze strany firem i domácností. Černé scénáře se však nenaplnily.

Dobré výsledky hospodaření a značné kapitálové rezervy, které přesahují požadavky České národní banky, umožní bance vyplatit akcionářům dividendu. Její návrh zní na 43,8 korun na akcii. Není ale vyloučené, že vlastníkům akcií postupně Komerční bank rozpošle i další peníze.

„Banka disponuje robustní kapitálovou přiměřeností. Ta dosahuje 21,3 procenta rizikově vážených aktiv,“ řekl E15 Tomáš Pfeiler, portfolio manažer společnosti Cyrrus. „Pokud vezmeme v potaz celkový kapitálový požadavek, který dosahuje 15,2 procenta, mohl by finanční dům teoreticky vyplatit na dividendách necelých 30 miliard korun. To představuje asi 155 korun na akcii,“ dodal s tím, že i po vyplacení navržené dividendy by tedy mohla Komerční banka vyplatit dodatečnou částku přesahující 100 korun.

„Samozřejmě, to platí pro případ, že by finanční dům, šel s kapitálem až na krev. Proto se jako reálnější jeví výplata cca 80 korun na akcii,“ poznamenal Pfeiler.

„Dle našeho odhadu je ve hře k rozdělení formou dividendy dalších až 55 korun na akcii, což by s plánovanou dividendou činilo téměř stokorunovou dividendu v letošním roce,“ napsal ve svém komentáři analytik Fio banky Jiří Kostka.

Objem úvěrů na bydlení u ČSOB vzrostl o šest procent na 487 miliard korun. Objem loni prodaných hypoték se meziročně zvýšil o 71 procent. “Nebývalý hypoteční boom táhla zejména nízká úroveň úrokových sazeb a obavy z jejich dalšího zvyšování v kombinaci s přetrvávající nedostatečnou nabídkou na trhu nemovitostí,” uvedl člen představenstva ČSOB zodpovědný za retail Jan Sadil.

Pro letošní rok očekává Komerční banka dvouciferný růst provozních výnosů primárně podpořený čistými úrokovými výnosy. Čisté výnosy z poplatků a provizí by měly růst nižšími jednotkami procent. Provozní náklady by se měly držet pod úrovní inflace. „Vedení očekává, že činnost KB bude v roce 2022 generovat dostatečný zisk k pokrytí kapitálových potřeb Skupiny vyplývajících z rostoucího objemu aktiv a také k výplatě dividend,“ uvedla banka.

Komerční banku ovládá francouzská skupina Société Générale, která v ní má více než šedesátiprocentní podíl. Société Générale za loňský rok dosáhla rekordního čistého zisku 5,6 miliardy eur.

Jako celek tuzemské finanční domy loni vydělaly podle předběžných statistik ČNB bezmála 70 miliard korun, tedy o polovinu více než v roce 2020. Výsledky hospodaření už oznámila například Moneta Money Bank, která loni zvýšila čistý zisk meziročně o 53 procent na 3,98 miliardy korun. Raiffeisenbank v Česku čistý zisk meziročně stoupl o 119 procent na 4,69 miliardy korun, česká a slovenská UniCredit Bank vykázala nárůst zisku o 39,1 procenta na 6,62 miliardy korun.