Návrat zlatého opojení. České banky vydělaly loni o polovinu více, díry lepila ČNB

Budova České národní banky v ulici Na příkopě

Budova České národní banky v ulici Na příkopě Zdroj: E15 Michael Tomeš

Loňský rok přinesl renesanci tuzemského bankovního byznysu. Domácí finanční domy jako celek vydělaly podle předběžných statistik ČNB dohromady bezmála 70 miliard korun, tedy o polovinu více než v roce 2020. Kromě rekordního zájmu lidí i firem o úvěry a překvapivě dobré platební kázně dlužníků promluvily do bankovních zisků rostoucí úrokové sazby České národní banky. Jen vklady u ČNB dokázaly bankám vydělat bezmála dvacet miliard korun. Ani tak se zatím tuzemské bankovnictví nedokázalo s pandemií zcela vypořádat, když sektor vydělal kupříkladu o 19 miliard korun méně než v doposud rekordním roce 2019. 

„Významnými faktory růstu bankovních zisků byly rekordní objem obchodů zejména v segmentu půjček na bydlení, rozpouštění rezerv vzniklých v době covidu, které nakonec nebyly potřeba, ale i rostoucí úroková marže díky nárůstu základních sazeb ČNB,“ uvádí člen vedení Národní rozpočtové rady a exbankéř ČNB Mojmír Hampl s tím, že zatímco banky zvyšovaly úrokové sazby u hypoték i u firemních úvěrů, úroky na vkladech rostly střadatelům výrazně pomaleji. „Banky mají nyní všechny předpoklady začít zvyšovat masivně úrokové sazby z depozit, a to i ty velké,“ zdůrazňuje Hampl. 

Příkladem může být banka Raiffeisen, která jako první z velkých domácích bank publikovala své výsledky za loňský rok. Výdělek banky na prahu 4,7 miliardy korun znamenal více než dvojnásobný zisk oproti roku 2020. Největší domácí banky své výsledky za loňský rok teprve zveřejní v nadcházejících týdnech a svá očekávání prozatím nekomentují. 

Byznysu bank přál nicméně loňský rok zcela nad očekávání. Jak uvádějí statistiky ČNB, banky a stavební spořitelny rozpůjčovaly na hypotékách takřka 368 miliard, tedy o 70 procent více než v doposud rekordním roce 2020. Rekordy ovšem padaly na všech frontách. Loňský rok byl rekordní i v případě spotřebitelských a firemních úvěrů. „Obě kategorie rostly meziročně dvouciferným tempem a byly také výrazně nad hodnotami běžnými před příchodem pandemie,“ zdůrazňuje ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler.

Banky tak například rozpůjčovaly na spotřebu 91 miliard korun, což představuje oproti roku 2020 pětinový nárůst. Konečně podnikům banky loni odkleply nové úvěry za téměř 650 miliard, v doposud rekordním roce 2015 přitom v této disciplíně nepadla ani hranice 500 miliard korun. Část zisků ale přišla bez většího úsilí díky vývoji měnové politiky centrální banky. Ta jen od konce září zvýšila sazby z 0,75 na rovný šestinásobek.

Podle dat regulátora přitom měly domácí banky koncem listopadu uloženo u ČNB historicky rekordní 2,9 bilionu korun. Zatímco během prosince se jim vklady úročily tehdy platnou sazbou 2,75 procenta, během ledna už 3,75 procenty. Jen za letošní leden přistálo bankám na úrocích od ČNB zhruba sedm miliard korun, letos se díky úrokové revoluci stanou úroky jedním z nejvýznamnějších ziskových kanálů domácích bankéřů. 

„Postupný návrat repo sazby ČNB na úrovně před pandemií v druhém pololetí 2021 určitě ovlivnil hospodaření bank pozitivně. České banky jsou velmi závislé na rozdílu mezi tržní úrokovou sazbou a sazbou placenou za depozita,“ připomíná lídr projektu Partners Banky Marek Ditz. Od čtvrtka, kdy ČNB zvýšila základní – takzvanou repo – sazbu počtvrté za poslední půlrok, získají banky úrok 4,5 procenta, což odpovídá měsíční úrokové platbě od ČNB ve výši 10,8 miliardy korun.

„Velký rozdíl v úrokových sazbách mezi eurem a korunou významně posiluje ziskovost tuzemských bank a nelze vyloučit, že zahraniční matky tuzemských bank budou skrze své české dcery posílat peníze k uložení do ČNB, tak jako tomu bylo před rokem 2020, a zlepšovat si tak své výsledky,“ dodává Ditz. 

Očima guvernéra: Drahé hypotéky

Video placeholde

Očima guvernéra: Drahé hypotéky • Videohub

Podstatně vyšší úrokové sazby jsou ziskovou vábničkou přinejmenším pro letošní rok. „Letos by ziskovost měly podporovat rostoucí tržní výnosy, které samozřejmě nejvíce ovlivňují sazby ČNB,“ souhlasí Dan Karpíšek, portfolio manažer Amundi CR Asset Management.

Narozdíl od loňska ale už zisky nevylepší další rozpouštění rezerv, druhou stranou mince vyšších sazeb pak bude ochlazení části úvěrového byznysu. „Předpokládáme významné zpomalení růstu u hypoték, ostatní úvěry by si měly zachovat solidní tempo růstu,“ dodává Karpíšek.