Komerční banka v prvním čtvrtletí vydělala 3,5 miliardy

Komerční banka

Komerční banka Zdroj: Martin Pinkas

Třetí největší tuzemská banka vydělala v prvním čtvrtletí 3,5 miliardy korun, to je o 12 procent více než ve stejném období loňského roku. Pokračující trend úspor českých domácností a firem se projevil téměř osmiprocentním nárůstem vkladů.

„Růst obchodních aktivit s našimi klienty nám pomáhá čelit stále klesajícím úrokovým sazbám a narůstajícím regulatorním požadavkům. Rostoucí hospodářství a zvýšení důvěry v ekonomiku se pozitivně odrazilo zlepšením úvěrování v segmentu občanů a malých podniků,“ řekl Albert Le Dirac’h, předseda představenstva a generální ředitel Komerční banky.

Ukazuje se, že banky se naučily fungovat i v prostředí rekordně nízkých úrokových sazeb. Komerční banka se svezla na trendu posledních let, kdy se banky přesvědčují své klienty, aby si své úspory převedli do podílových fondů. Z těch mají banky vyšší poplatky než pokud klienti nechají své úspory ležet na běžném či spořicím účtu.

V prvním kvartále pokračoval zájem o hypotéky tažený nízkými úroky. „Vidíme silný růst v hypotečním úvěrování a mírné oživování úvěrů spotřebitelům a malým podnikům,“ uvedl Le Dirac’h. Akcie Komerční banky na výsledky příliš nereagovaly a obchodovaly se okolo 5370 korun za kus.

„Výsledky KB shledáváme jen lehce pozitivní kvůli nízké kvalitě překonání odhadů. Minulý čtvrtek jsme snížili naše doporučení pro akcie Komerční banky na „držet“ a investorům doporučili přechod ke strategii nakupování akciového titulu při propadech v jeho ceně. Zároveň jsme zvýšili cílovou cenu na 5600 korun za akcii. Cílovou cenu i doporučení po výsledcích neměníme,“ komentoval výsledky Tomáš Tomčány, analytik Patrie.