Komerční banka vydělala o 11 miliard více

Komerční banka

Komerční banka Zdroj: Martin Pinkas, Euro

Komerční banka
2
Fotogalerie

Komerční bance vzrostl za tři čtvrtletí čistý zisk meziročně o 5,5 procenta na 11,2 miliardy korun. Bez jednorázových příjmů za podíly ve společnosti Visa a ve zpracovateli karetních plateb Cataps v loňském roce a bez vlivu přecenění a prodeje budov centrály v letošním roce dosáhl zisk 10,3 miliardy korun, a byl tak vyšší o 13,1 procenta.

Čistý zisk podle banky vzrostl díky nízkým nákladům na riziko. "Výsledek prvních tří čtvrtletí je ovlivněn neobvyklou situací na českém bankovním trhu, kde přetrvávají důsledky měnových intervencí," uvedl předseda představenstva a generální ředitel Komerční banky Jan Juchelka.

Letošní výsledek vylepšila mimořádně vysoká poptávka klientů po zajištění měnových rizik před tím a krátce poté, co Česká národní banka ukončila 6. dubna kurzový závazek, uvedla banka.

Bance, jejíž akcie se obchodují na pražské burze, vzrostl za tři čtvrtletí meziročně i celkový hrubý objem úvěrů, a to o dvě procenta na 605,1 miliardy korun. Z toho financování úvěrů občanům na bydlení stouplo o 7,9 procenta a spotřebitelské úvěry vzrostly o 6,4 procenta. Běžné klientské vklady vzrostly oproti předchozímu roku o 9,7 procenta na 777,5 miliardy korun.

"Celkově čísla vnímáme mírně pozitivně. Čistý zisk opět příjemně překvapil, hnán byl zejména dalším rozpouštěním vytvořených rezerv. Příznivě se projevily i nižší provozní náklady. Negativem je slabší výsledek tržeb, kde pokračoval sestupný trend čistého úrokového příjmu," komentoval výsledky analytik České spořitelny Petr Bártek. Jeho názor na akcie KB zůstává nadále pozitivní. Akcie KB na pražské burze po 11:00 rostly o 0,4 procenta nad 947 Kč.

Finanční ředitel KB Jiří Šperl dnes novinářům potvrdil záměr vyplatit za rok 2017 dividendu 60 procent z čistého zisku bez jednorázových položek. Za rok 2016 banka vyplácela dividendu 40 Kč na akcii před zdaněním. Podle Šperla banka v příštím roce zároveň počítá s růstem depozit slabším proti letošním více než deseti procentům.

Provozní výnosy za letošních devět měsíců klesly o 3,6 procenta na 23,1 miliardy korun. Výsledek výrazně ovlivnil loňský příjem za podíl KB ve společnosti Visa. Bez tohoto jednorázového vlivu by výnosy vzrostly meziročně o půl procenta. "K tomuto nárůstu přispěl čistý zisk z finančních operací, zatímco čisté úrokové výnosy a čisté poplatky a provize poklesly," uvedla banka.

Provozní náklady očištěné o jednorázové položky se zvýšily o 1,4 procenta na 10,66 miliardy korun. Počet klientů Komerční banky stoupl meziročně o 7000 na 1,657 milionu. Hlavním majitelem banky je francouzská Société Générale s podílem 60,4 procenta.