Koruna je vůči euru nejsilnější za poslední dva roky

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Tomeš Michael / E15

Česká národní banka
Česká národní banka
Ilustrační foto
Guvernér ČNB Jiří Rusnok
5
Fotogalerie

Začátek letošního roku zastihl českou měnu ve skvělé formě. V posledních dnech totiž svižně posiluje, když se včera během obchodování na mezibankovních trzích dostal kurz koruny na úroveň okolo 25,15 koruny za jedno euro.

„Koruna je nejsilnější od začátku února 2018,“ říká hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda s tím, že se tehdy kurz během obchodování dostal na úroveň 25,12 koruny za euro.

Vezou se i další

Za rychlým posilováním nestojí ovšem podle ekonomů zlepšení stavu tuzemské ekonomiky, ale vnější vlivy. „Další uvolnění měnové politiky v eurozóně a USA zvýšilo apetit k rizikovým aktivům včetně emerging markets, kam patří i koruna,“ uvádí hlavní ekonom J&T Banky Petr Sklenář. Kromě koruny proto posilují i další měny rozvíjejících se trhů jako polský zlotý či ruský rubl.

Politika centrálních bank nahrává posilování koruny i podle Kovandy. „Evropská centrální banka provádí od listopadu 2019 kvantitativní uvolňování a americká centrální banka realizuje jakési zastřené kvantitativní uvolňování, prováděné v reakci na zářijový závažný výpadek likvidity v americkém mezibankovním systému,“ upozorňuje Kovanda. Konkrétně Fed v posledních několika týdnech dodáváním půjček na trhy už napumpoval do ekonomik stamiliardy dolarů.

Kromě zahraničních centrálních bank podporují podle Kovandy českou měnu rovněž uvolnění napětí mezi USA a Čínou a rychlý růst cen zboží a služeb v Česku, což zvyšuje pravděpodobnost, že Česká národní banka zvýší sazby. To by opět přilákalo investory ke koruně.

Prolomení limity

Posilování české měny vůči euru navíc nemusí být konec. „Pokud zůstane stejné prostředí, tak se můžeme dostat pod 25 korun za euro,“ upozorňuje Sklenář. Stejný odhad má rovněž Kovanda.

Ze stále silnější koruny nemají ovšem příliš radost exportéři. „Jakékoliv posilování, a to zejména rychlé, je problém,“ zdůrazňuje místopředseda Asociace exportérů a šéf strojírenské firmy ATAS elektromotory Náchod Otto Daněk. Vývozci tím totiž podle něj ztrácejí konkurenceschopnost. Naopak silnější česká měna pomáhá dovozcům, protože jim zlevňuje nákupy v zahraničí.

Koruna navíc posílila skutečně výrazně. Od Vánoc se kurz dostal z úrovně zhruba 25,55 na včerejších 25,15 koruny za euro, což představuje posílení o čtyřicet haléřů. „Je to velký úprk v porovnání s posledními dvěma roky,“ dodává Daněk.