Kryptoaukce. Stát vydraží díl bitcoinu zabavený drogovému dealerovi

Bitcoin

Bitcoin Zdroj: ČTK

Trh s kryptoměnami na podzim 2021 výrazně ožil.
2
Fotogalerie

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) nabízí do internetové dražby 0,08131138 jednotky virtuální měny bitcoin (BTC), které státu připadly z trestné činnosti. Jedná se již o třetí výběrové řízení s elektronickou aukcí virtuální měny, které úřad na svých stránkách vyhlásil.

„Elektronická aukce virtuální měny bude zahájena 1. prosince 2021 a potrvá do odpoledne následujícího dne. Minimální cena za jednotky bitcoinu bude stanovena podle aktuálního kurzu v den konání aukce. Pro účast v elektronické aukci musejí zájemci do konce listopadu složit kauci ve výši 10 tisíc korun,“ uvedla k chystané aukci části majetku zabaveného drogovému dealerovi z Brněnska. V aktuálním přepočtu se jedná o zhruba sto tisíc korun.

„Celkem 0,08131138 jednotky bitcoinu připadlo státu z trestné činnosti po muži z Brněnska, který neoprávněně přechovával a ve velkém distribuoval omamné a psychotropní látky. Za to byl Krajským soudem v Brně odsouzen k pětiletému podmíněnému trestu odnětí svobody s dohledem, peněžitému trestu a k propadnutí majetku,“ dodala Tesařová.

Jak zbohatnout v roce 2021?

Video placeholde
• Videohub

První elektronickou aukci virtuální měny bitcoin úřad uskutečnil v květnu letošního roku a vítěz v ní vydražil 0,42337268 jednotky bitcoinu za 544 666 korun. Do aukce se podle vyjádření úřadu přihlásilo dvacet zájemců a padl v ní jeden příhoz. Státu se tak podařilo dosáhnout vyššího příjmu, než byl aktuální kurz na trhu.

Druhá aukce se uskutečnila v červnu a úřad vydražil 0,60630638 jednotky bitcoinu, která pocházela ze soudní úschovy Městského soudu v Brně a byla zajištěna v trestním řízení.