Stát prodal první zabavené bitcoiny a chystá další aukci

Kryptoměny v Česku

Kryptoměny v Česku Zdroj: VAR/E15.cz

První elektronická aukce virtuální měny bitcoin, kterou v dubnu poprvé vyhlásil Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM), skončila úspěšně. Vítěz vydražil 0,42337268 jednotky bitcoinu za 544 666 korun. Do aukce se podle vyjádření úřadu přihlásilo dvacet zájemců a padl v ní jeden příhoz. Státu se tak podařilo dosáhnout vyššího příjmu, než byla aktuální cena na trhu.

„Vítěz aukce již uhradil aukční cenu a virtuální měna mu byla převedena. Finanční prostředky ÚZSVM následně převedl na zvláštní účet ministerstva spravedlnosti pro odškodňování obětí trestných činů,“ uvedla ke krypto premiéře mluvčí úřadu Michaela Tesařová. Široká nabídka nepotřebného majetku, kterého se stát prostřednictvím ÚZSVM zbavuje, se tak rozšířila o kryptoměny a jejich další aukce je již připravena na začátek června.

Úřad na svých stránkách aktuálně nabízí 0,60630638 jednotky bitcoinu, které pocházejí ze soudní úschovy Městského soudu v Brně a byly zajištěny v trestním řízení. „V tomto případě byl ÚZSVM prodejem pověřen policií. Případný výtěžek by byl převeden na depozitní účet Městského soudu v Brně. Minimální vyvolávací cena bude stanovena 1. června podle aktuálního ranního kurzu,“ doplnila Tesařová.

I první vydražené jednotky bitcoinu pocházely z trestního řízení, v němž byli Krajským soudem v Ostravě odsouzeni tři obžalovaní. „Pachatelé si na internetových stránkách, na kterých jsou nelegálně za úplatu zpřístupněny identifikační údaje k cizím platebním kartám, obstarali čísla k celkem 4363 platebním kartám.

Z těchto karet nezákonně získali finanční prostředky v souhrnné částce 7,2 milionu korun a za to jim byl mimo jiné uložen i trest propadnutí virtuální měny bitcoin, neboť se prokázalo, že se jedná o zprostředkovaný výnos z trestné činnosti,“ popsal původ dražené kryptoměny ÚZSVM, který aktuálně disponuje ještě dalšími sedmi zůstatky virtuálních měn na různých účtech, které rovněž pocházejí z trestné činnosti. Konkrétně jde o jednotky bitcoinů, etherea a IOTA.

Podívejte se na přehled nejvýnosnějších investic letošního roku:

Video placeholde
Jak zbohatnout v roce 2021? • Videohub

Další informace ze světa kryptoměn najdete zde >>>