Lidé si před Vánoci půjčují u úvěrových firem více než před rokem

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomes, E15

Lidé si před letošními Vánoci půjčují u úvěrových společností větší částky než v minulých letech. Půjčky si berou především na nákup takzvané chytré elektroniky, jako jsou telefony, tablety či televize.

„Průměrná částka půjčky u společnosti Fair Credit se proti roku 2014 zvýšila. Zatímco v loňském roce si naši klienti vánoční půjčku vzali za 6500 korun, letos jde o dvacetiprocentní nárůst na částku 7800 korun,“ řekl obchodní ředitel Fair Creditu Tomáš Konvička. Klienti si půjčili na elektroniku, jako jsou tablety, čtečky a mobilní telefony, ale i na hračky a jízdní kola.

„V posledním kvartále evidujeme nárůst objemu půjček proti zbytku roku zhruba o třetinu. Nárůst zájmu pozorujeme už od října. Letošní rok je srovnatelný s loňskem,“ uvedl marketingový ředitel společnosti Profi Credit Ondřej Lokvenc. Lidé podle něj úvěr zpravidla použijí na nákup věcí do domácnosti, které si nadělí pod stromeček.

Výše půjček odpovídají cenám produktů

Průměrná výška půjček se v posledním roce mírně zvedla, v řádu stokorun, souhlasila mluvčí Home Creditu Zuzana Bienvenue. U nákupu na splátky to je podle ní téměř 12 tisíc korun. To odpovídá ceně pračky, lednice, či menší LED televize. U hotovostní neúčelové půjčky je pak průměrná hodnota 64 tisíc korun.

Podle průzkumu agentury Ipsos pro Profi Credit je průměrná vánoční půjčka v ČR 7869 korun, což je o 500 korun víc než loni Na dárky si někdy půjčil každý osmý Čech, třetina o tom uvažuje. Nejčastěji si berou Češi půjčky na elektrospotřebiče a elektroniku. Hitem letošních Vánoc budou chytré televize (smart TV) a smartphony. Stále populárnější jsou peníze nebo dárkové poukázky, jimiž řeší Štědrý večer každý dvanáctý Čech.

Frčí elektronika

V posledních letech se podle Bienvenu takzvané 'hity Vánoc' příliš nemění, vedou chytré telefony, tablety, notebooky, LED televize a další 'chytrá' elektronika. Tradičními taháky posledních let jsou také různé kuchyňské spotřebiče, tedy roboty, kávovary, odšťavňovače, domácí pekárny a další přístroje, které souvisí se zdravým životním stylem, dodala.

Profi Credit varuje, že by si lidé měli dobře rozmyslet, na co si půjčku vezmou. „Úvěr by si lidé měli brát na věci, které opravdu potřebují, například na elektroniku nebo domácí spotřebiče. Základem je, aby životnost pořizovaných věcí byla delší než délka splácení půjčky,“ upozornil Lokvenc.

Češi dlužili koncem třetího čtvrtletí finančním institucím 1,784 bilionu Kč, což bylo o 76 miliard korun více než před rokem. Celkem mělo nějakou formu úvěru podle statistik Bankovního a Nebankovního registru klientských informací 3,1 milionu lidí.

dTest: pozor na půjčky, před Vánoci zvláště