Londýn chce být centrem zahraničního obchodu s jüanem

jüan

jüan Zdroj: profimedia.cz

Banka HSBC v Londýně jako první finanční instituce na Západě vydala dluhopis v čínské měně. Podle britského ministra financí George Osborna je to krok k tomu, aby se hlavní město Spojeného království stalo nejdůležitějším centrem pro obchodování s jüanem mimo Čínu a Hongkong.

HSBC oznámila, že chce vydat tříleté dluhopisy v jüanech odpovídající hodnotě 100 milionů liber (přes 3 miliardy korun). Bond bude oficiálně v databázi londýnské burzy. HSBC už dříve vydala dluhopis v jüanech také v Dubaji, teď ale bude bond mezinárodně uznaný.

George Osborne při té příležitosti prohlásil, že Londýn by se měl stát přirozeným centrem pro obchody čínských bank se Západem a pro obchodování s čínskou měnou.

„Londýn samozřejmě nechce soupeřit s Hongkongem, ale může ho vhodně doplnit jako centrum západního obchodování s jüanem,“ poznamenal Osborne. V současnosti leží v londýnských finančních domech zhruba 109 miliard jüanů.

Událost zapadá do dlouhodobých čínských plánů udělat z jüanu globálnější a směnitelnou měnu. Čína od tohoto týdne uvolnila jeho kurz vůči americké měně. Dosud mohl jüan vůči dolaru kolísat maximálně do 0,5 procenta, pásmo bylo nově rozšířeno na jedno procento.