Malé banky se po letech vrátily do zisku

Airbank

Airbank Zdroj: e15, anna vackova

Nejmenší bankovní hráči na českém trhu se v loňském roce vymanili ze stamilionových ztrát. Segment malých bank (s bilanční sumou do padesáti miliard korun) loni vydělal podle dat České národní banky v souhrnu 112 milionů korun a ukončil tak ztrátovou šňůru. Pomohlo hlavně lepší hospodaření většiny mladých bank na trhu.

Zisk malých bank však zaostává za výsledky, kterých dosahovaly do roku 2010, kdy v souhrnu vydělávaly stovky milionů až miliardu korun. Do ztráty je zatáhl příchod nových hráčů na trh. Bankám Air, Equa a Zuno nedělalo na začátku působení problém prodělat ročně v součtu hodně přes miliardu. Nejhorší byl rok 2012, kdy sektor malých bank vykázal ztrátu téměř 600 milionů korun.

Air Bank se loni poprvé přehoupla do zisku, když vydělala 313 milionů korun. „Dařilo se nám zvyšovat výnosy mnohem vyšším tempem, než rostly naše provozní náklady,“ vysvětluje její finanční ředitel Pavel Pfauser. Air Bank také jako jediné z bank, které se rozjížděly v letech 2010 a 2011 přestala škatulka „malé“ stačit. Bilanční suma jí rychle nabobtnala na loňských 63 miliard korun. Air Bank patří již druhým rokem do kategorie středních bankovních ústavů. Je několikanásobně větší než Equa nebo Zuno.

malé bankymalé banky | E15

Mezi malé banky patří například také Fio banka, Expobank, Oberbank či Evropskoruská banka.

Rakouský projekt si vylámal zuby

Malé a relativně mladé banky mají zatím na tuzemském trhu rozličné osudy. Air Bank, která již vyrostla natolik, že ji ČNB řadí mezi středně velké banky. Naopak Equa bank je nadále ve ztrátě, ale daří se jí snižovat. Za první pololetí loňského roku prodělala 185 milionů korun, což bylo o polovinu méně než o rok dříve. Data za celý rok ještě nejsou k dispozici.

MBank, která přišla na podzim roku 2007, vydělává již několik let. Za loňský rok vykázala zisk 240 milionů korun. Za rok 2013 se chlubila 250 miliony korun. Tehdy ale podle mluvčího Pavla Vlčka výsledky pozitivně ovlivnilo využití takzvaného daňového štítu, tedy snížení daně o minulé ztráty, které banka mezi lety 2007 a 2011 naakumulovala. „Skutečný zisk banky v roce 2013 byl 160 milionů korun, 240 milionů tedy znamená padesátiprocentní nárůst,“ uvedl Vlček.

"Na prodej"

To rakouská Zuno Bank ze skupiny Raiffeisen, která v Česku a na Slovensku působí na základě jednotné evropské licence, je na prodej. „Je to pozitivní zpráva,“ uvedl v lednu k prodeji banky šéf její české pobočky Peter Lakata. A to ještě na začátku loňského roku Lakata v rozhovoru pro deník E15 řekl, že Zuno dostala od matky tři roky, během nichž se má ukázat.

Dnes je vše jinak a mateřská Raiffeisen Bank International by se ztrátové banky ráda zbavila. Do roku 2012 prodělala téměř 95 milionů eur (téměř 2,6 miliardy korun), následně přestala výsledky zveřejňovat s tím, že jsou integrovány do hospodaření mateřské banky. Od roku 2013 banka zveřejňuje pouze výsledky české pobočky, které dosahují ztráty mezi dvaceti a třiceti miliony korun. To ale neukazuje nic o skutečném finančním stavu celé banky, protože česká pobočka je pouhou schránkou. I ta do roku 2013 naakumulovala ztrátu 150 milionů korun. O nevelkém úspěchu Zuno svědčí také fakt, že bilanční suma její české pobočky se mezi lety 2012 a 2013 dokonce smrskla ze 14,5 na 11,5 miliardy korun.