Malé banky výrazně snižují předchozí ztráty

Air Bank

Air Bank

Air Bank ze skupiny PPF Petra Kellnera loni prodělala „jen“ 80 milionů korun, to je meziroční snížení ztráty o 76 procent. Předloni banka prodělala 340 milionů korun a od ještě větší sekery ji zachránil prodej českých vládních dluhopisů, jejichž cena se mezi lety 2011 a 2012 zvýšila i o dvacet procent.

Ke konci roku měla Air Bank od klientů vybráno téměř 44 miliard vkladů, na které jim platí jedny z nejvyšších úroků na trhu. Klientům na spotřebitelských úvěrech půjčila ale pouhých 3,05 miliardy korun. Letos chce být banka již v zisku.

„Dosáhnout toho chceme především dalším zvyšováním počtu aktivních klientů a růstem úvěrového portfolia,“ řekl Erich Čomor, generální ředitel Air Bank. Růst úvěrů bude muset výrazně zrychlit. Bance by k tomu mělo pomoci spuštění hypoték, ke kterému může dojít ještě letos.

Daří se i dalším

Konkurenční Equa Bank loni prodělala 395 milionů korun, byla ale v provozním zisku 291 milionů korun.

„Banka, její zaměstnanci a výkon managementu nás utvrzuje v odhodlání nadále podporovat a aktivně rozvíjet tuto investici,“ uvedl Joe Giannamore, představitel společnosti Anacap Financial Partners LLP, která spravuje fondy ovládající banku.Equa bank vstoupila na český trh po převzetí Banco Popolare ČR společností Equa Group Limited.

MBank, která v Česku působí od podzimu 2007, loni vydělala 250 milionů korun. Banka Zuno zatím výsledky nezveřejnila.