Manažer Komerční banky koupil akcie svého ústavu, zatím prodělává

Pobočka Komerční banky v pražských Holešovicích

Pobočka Komerční banky v pražských Holešovicích Zdroj: Stepan Bruner, E15

Komerční banka oznámila své pololetní výsledky a během chvíle začal nakupovat akcie člen dozorčí rady Petr Laube. V ten okamžik se akcie banky propadly až o deset procent. Vynaložil na to přitom tři miliony korun s tím, že s nákupní cenou na prahu 900 korun je prozatím ve ztrátě.

Komerční banka ale spekulace z insider tradingu odmítá: „Petr Laube jednal v souladu s platnými pravidly obchodování na kapitálovém trhu. Dodržel jak termín pro zákaz provádění obchodů v uzavřeném období, tak i termín pro oznámení uskutečněných obchodů,“ uvádí mluvčí Komerční banky Pavel Zúbek.

Laube není ve spekulacích s akciemi svého ústavu nováčkem, milióny za ně na burze protáčel už dříve. Letos v únoru, kdy Komerční banka zveřejnila ne zcela uspokojivé výsledky loňského byznysu, investoval přes 13 milionů korun, akcie tehdy nakoupil poblíž ročního cenového minima. V březnu 2013 zase finančníka přimělo ke čtyřmilionové investici osmiměsíční cenové minimum akcií.

V obou případech však Laube na svých investicích prozatím ztrácí. „Nákupy akcií ze strany managementu jsou vnímány trhem jako pozitivní signál,“ uvádí nezávislý ekonom Petr Hlinomaz. Laube není jediným členem vedení, který spekuloval s akciemi banky. Čtyř stovek akcií se za cenu poblíž historického maxima loni zbavil člen představenstva banky Peter Palečka. Obdobně obchodovali také manažeři konkurenční Erste. Během srpna 2014 také někdejší šéf České spořitelny Gernot Mittendorfer vsadil na Erste 4,5 miliónu korun. Akcie jsou v současnosti zhruba o pětinu výše.