MBank je po pěti letech na trhu v zisku 70 milionů

Bankomat

Bankomat Zdroj: E15

První nízkonákladová banka na českém trhu dokázala loni poprvé hospodařit se ziskem. Mbank, která na trh vstoupila na podzim 2007, společně se slovenskou mBank vydělala loni sedmdesát milionů korun. Deníku E15 to potvrdil generální ředitel české a slovenské mBank Roman Truhlář.

Banka tak již začala splácet počáteční investici. V počátcích působení vykazovala banka stamilionové ztráty. Zlom v hospodaření přišel na podzim 2011 s příchodem současného ředitele Truhláře. V té době to již měla ztrátová pobočka polské BRE Bank u majitelů velmi nahnuté.

Truhlář ale přenastavil obchodní strategii, zrušil některé bezplatné služby a začal hlídat náklady. Výsledek se dostavil hned v prvním čtvrtletí loňského roku, kdy banka s bilanční sumou 18,2 miliardy korun vykázala zisk dvacet milionů korun. Další úspory přinese stěhování banky z projektu Nile House na Rohanském nábřeží do nových prostor u metra Invalidovna.

Další malé či nízkonákladové banky, které na trh vstoupily v uplynulých dvou letech, zatím zůstávají vysoce ztrátové. Air Bank skončí podle slov jejího ředitele Ericha Čomora za loňský rok ve ztrátě 300 milionů.

Equa Bank očekává za loňský rok ztrátu 400 milionů, v rozhovoru pro deník E15 to v lednu uvedl její ředitel Petr Řehák. Vstup nových bank stáhl do ztráty také celý sektor malých bank, tak jak ho sleduje ČNB. Za první tři čtvrtletí prodělaly malé banky 427 milionů korun, což je nejhorší výsledek v historii. Ještě v roce 2010 vydělaly podle ČNB 1,2 miliardy korun.