Mbank se stala terčem útoku polského phishingu

mBank

mBank Zdroj: mBank

Nejstarší tuzemská internetová banka se stala obětí polských podvodníků. Podle informací deníku E15 si řada jejích klientů do počítače natáhla vir, takzvaného trojského koně, který umí rozpoznat, že majitel počítače využívá internetové bankovnictví Mbank a následně zaútočí.

Poté, co vir zjistí, že na daném počítači se používá internetové bankovnictví Mbank, nabídne vyskakovací okno, které špatnou češtinou, pravděpodobně strojově přeloženou, nabádá jménem Mbank k zaslání finančních prostředků na uvedený účet s odůvodněním, že banka omylem klientovi poslala peníze. Podle informací deníku E15 se minimálně jeden klient banky nechal napálit a odeslal desetitisíce korun ze svého účtu.

„Jeden takový případ jsme zaznamenali,“ potvrzuje ředitel Mbank pro Česko a Slovensko Roman Truhlář, který dodává, že vir pochází pravděpodobně z Polska, kde se objevil již v loňském roce. „Neprodleně jsme zareagovali a poslali email, aby si na zmíněný vir dávali pozor, všem našim klientům,“ dodává Truhlář.

Ředitel banky uvedl, že pomocí skriptu z polské centrály, se jim podařilo zjistit, kolik jejich klientů má v počítači zmíněný virus. „Bylo jich na stopadesát,“ přiznává Truhlář. Banka všechny obvolala a upozornila je na problém s doporučením, že by si měli nechat zkontrolovat počítač.

Mbank, která na tuzemský trh vstoupila na podzim roku 2007, byla celé roky prodělečná. Prvního ročního zisku dosáhla loni, kdy pod vedením současného ředitele, který se banky ujal v říjnu 2011, vydělala 70 milionů korun.