mBank se v Česku poprvé dostala do zisku

mBank

mBank

Tuzemská internetová banka mBank se poprvé za téměř pětiletou existenci dostala do zisku. Za první čtvrtletí letošního roku vydělala dvacet milionů korun. Uvedl to generální ředitel mBank pro Česko a Slovensko Roman Truhlář.

Jedná se neauditovaný, hrubý hospodářský výsledek podle mezinárodních účetních standardů IFRS. Podle Truhláře se na výsledku pozitivně projevila důsledná snaha hlídání nákladů, kterou banka zahájila minulý rok. Sám má pod kontrolou veškeré faktury, které banka proplácí. Podle Truhláře tím odpadlo placení nesmyslných částek nebo penále z pozdního placení. Banka loni také klientům omezila některé bezplatné služby, například výběry z bankomatů. S udržením nákladové disciplíny má bance pomoci také nový finanční ředitel Przemyslaw Klobut.

V nedávném rozhovoru pro deník E15 Truhlář přiznal, že bezpoplatkové bance se špatně dostává z počáteční ztráty, kterou vytvořila masivní marketingovou kampaní při vstupu na trhu na podzim roku 2007. Letošní hospodářský výsledek však podle Truhláře bude pro všechny příjemným překvapením.

Mateřské polské se v prvním kvartále také dařilo. Čistý zisk jí stoupl o 44 procent na 331 milionů zlotých (dvě miliardy korun).