Menším firmám roste úvěrový apetit

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Tomas Kubelka/E15

Malé a střední podniky se začínají opatrně vracet na úvěrové trhy. Firmy tvořící páteř českého hospodářství a zaměstnanosti si letos nabraly nejvíce nových půjček od roku 2012. Menší byznys se tak odrazil od loňského dna, kdy domácí úvěrové trhy propadly na desetileté minimum. Dvaasedmdesát vyčerpaných miliard od Nového roku znamená teprve druhý růstový rok od okamžiku, kdy zemi zasáhla velká recese. Hodnota úvěrů však dosahuje zlomku předkrizového vrcholu.

Ve srovnání s loňskem si firmy podle dat ČNB nabraly o čtyři procenta více nových půjček do výše třiceti milionů. „Je pravděpodobné, že oživení úvěrové aktivity přichází i do sektoru malých a středních podniků,“ míní Eva Zamrazilová z České bankovní asociace.

S tím souhlasí i Karel Havlíček z Asociace malých a středních podniků, vůči údajům je však střízlivější. „Firmy, které už mají otevřené úvěrové linky, navyšují spolu s růstem tržeb své úvěrové limity, nově žádat o půjčku však zatím mnoho firem nechodí,“ říká ekonom.

Více si půjčovat nemají strach zejména exportní firmy. „Týká se to především středního průmyslu, solidně se vyvíjí i obchod, naopak obezřetnost je u firem zaměřených na Rusko a trhy bývalého Sovětského svazu,“ dodává Havlíček. Banky vítají firmy s otevřenou náručí. „Téměř polovina trhu snížila průměrné úrokové marže a bezmála pětina trhu i marže u rizikovějších úvěrů,“ píše se ve zprávě ČNB o úvěrových podmínkách bank za třetí čtvrtletí letošního roku.

Vrchol půjček nastal v roce 2008. Tehdy banky v Česku od ledna do října vyplatily v úvěrech do třiceti milionů bezmála 180 miliard korun, tedy o sto padesát procent více než letos.