Miliardář Krúpa investoval do švýcarského správce majetku v problémech

Pavol Krúpa

Pavol Krúpa Zdroj: Krupa Global Investments a.s.

Investiční skupina Krupa Global Investments (KGI) Pavla Krúpy nakoupila velký podíl ve švýcarském správci majetku GAM Holding.

„Naše investice ve společnosti GAM představuje jednoprocentní podíl v akciích (přibližně 350 tisíc kusů), opcích a CFD. Investovali jsme řádově částku vyšších desítek milionů korun,“ říká mluvčí KGI Barbora Hanáková s tím, že pozici v GAM budovala skupina během března a dubna.

Jde o další sázku investiční skupiny na firmu, která řeší velké potíže. Letos již totiž Krúpova skupina investovala do španělského obchodního řetězce DIA, který byl na pokraji bankrotu a zachraňovat ho musel ruský oligarcha Michail Fridman.

Ani situace švýcarské společnosti není růžová po té, co kvůli hrubým porušením předpisů vyhodila v polovině minulého roku portfolio manažera Tima Haywooda. Hvězdný fond manažer totiž investoval do nelikvidních cenných papírů.

Výsledkem byl propad cen akcií GAM během loňského roku o 75 procent na 3,86 švýcarského franku na konci prosince. „Investoři začali vybírat peníze z fondů skupiny v celkové hodnotě až 30 miliard švýcarských franků,“ zdůvodňuje propad Hanáková.

V problémech firmy ale větří KGI příležitost. „Náš přístup je v případě investice do společnosti GAM vysloveně aktivistický, kdy chceme naší aktivitou dosáhnout zvýšení hodnoty společnosti,“ uvádí Hanáková a dodává: „Požadujeme, aby společnost GAM jasně definovala další strategii, zlikvidovala nevýhodné investice a zabránila dalšímu odlivu kapitálu ze společnosti.“ Skupina KGI již kvůli tomu zaslala otevřený dopis vedení společnosti GAM Holding.

Krúpa ovšem není jediným, kdo věří potenciálu švýcarského finančního kolosu, který spravuje majetek v objemu téměř 140 miliard švýcarských franků. V květnu totiž oznámil investici do akcií GAM fond SFM UK Management, který je napojený na investiční legendu George Sorose. Fond koupil tříprocentní podíl ve švýcarské společnosti.

Kromě sázky na překonání potíží ze strany GAM a následného růstu cen akcií může být investice pro KGI výhodná i z dalšího důvodu. „Představuje pro KGI přístup ke kapitálu na švýcarském trhu a ke švýcarským investorům,“ sděluje Hanáková.