Monetě loni klesl meziroční čistý zisk, o patnáct procent bance stouply provozní výkony

Moneta Money Bank

Moneta Money Bank Zdroj: profimedia.cz

Moneta Money Bank
2
Fotogalerie

Čistý zisk Monety Money Bank loni klesl na 2,6 miliardy korun ze čtyř miliard v roce 2019. Provozní výnosy jí meziročně stouply o 15 procent na 12,1 miliardy korun, a to zejména díky zisku z akvizice společností Wüstenrot. Hospodářský výsledek banky ovlivnily vyšší náklady na riziko a nižší výnosy v důsledku současné epidemie nemoci covid-19. Náklady na riziko dosáhly v souvislosti s touto epidemií hodnoty 3,6 miliardy korun.

„I přes tuto nečekanou krizi pokračujeme v plnění našich strategických cílů a nepochybuji, že tomu bude i v nadcházejícím roce,“ uvedl k finančním výsledkům banky její generální ředitel Tomáš Spurný.

Zisk banky překonal analytická očekávání. Zisk před tvorbou rezerv a opravných položek, který lépe odráží provozní trendy, předvedl meziroční tempo zvýšení o téměř 20 procent, řekl analytik Cyrrusu Tomáš Pfeiler. Drtivá většina tvorby rezerv souvisí s katastrofickým makroprostředím v roce 2020. „Vidíme však poměrně pozitivní vývoj. Náklady rizika rostly ve čtvrtém čtvrtletí pomalejším tempem než v předchozích kvartálech. Očekáváme další zlepšování,“ dodal. Na pražské burze po 9:30 akcie Monety rosly o půl procenta na 75,40 koruny.

Akvizice Wüstenrot stavební spořitelny a Wüstenrot hypoteční banky, kterou Moneta dokončila loni v dubnu, ovlivnila i loňský nárůst provozních nákladů banky. Meziročně stouply o 10,1 procenta na 5,5 miliardy korun. Bez zahrnutí vlivu akvizice by náklady zůstaly mírně pod úrovní loňského roku, uvedla banka.

Moneta akvizicí získala přes 400 tisíc nových klientů a posílila svoji depozitní bázi o více než 55 miliard a úvěrové portfolio o 56 miliard korun. Wüstenrot stavební spořitelna nově funguje pod názvem Moneta Stavební Spořitelna, prodej hypoték Wüstenrot Moneta ukončila a nabízí již jen hypoteční produkty vlastní řady.

Monetě loni stouply retailové úvěry o 68,1 procenta, přičemž hypotéky se meziročně zvýšily o 124 procent a nezajištěné spotřebitelské úvěry o 20,3 procenta. Nicméně nový objem spotřebitelských úvěrů vlivem epidemie klesl podle banky o 31,3 procenta.

Objem klientských vkladů u banky stoupl meziročně o 47,4 procenta na 257,1 miliardy korun a objem klientských investic do podílových fondů o 37,3 procenta na 17,6 miliardy korun.

Moneta Money Bank funguje pod současným názvem od roku 2016. Jméno banky se tehdy změnilo z dřívějšího GE Money Bank v souvislosti s jejím vstupem na burzu v květnu téhož roku. Moneta je jednou z největších firem obchodovaných na pražské burze.Moneta obdržela od PPF před dvěma týdny podruhé návrh na zahájení jednání o sjednocení s Air Bank, Home Creditem a tentokrát i se značkou Zonky. Spojením Monety a Air Bank může vzniknout podle počtu klientů třetí největší banka na českém trhu. PPF učinila i dobrovolný návrh na odkoupení akcií Monety od jejích akcionářů až do 20 procent. Představenstvo Monety dospělo jednomyslně k závěru, že návrh PPF na odkoupení části akcií Monety je v souladu se zájmy banky a jejích akcionářů. Zahájení jednání o případném sjednocení s bankovními společnostmi PPF záleží podle Monety na hloubkové kontrole a zvážení akcionářů.