Moody's snížila rating německých a rakouských bank včetně Erste

Erste Bank

Erste Bank Zdroj: profimedia.cz

Ratingová agentura Moody’s snížila rating rakouských a německých bank. Snížení úvěrového hodnocení se nevyhnulo ani matkám tuzemských bank. Erste Group, UniCredit Bank Austria a Raiffeisen Bank. Celkem Moody’s snížila rating tří rakouských a šesti německých bank. Jde o největší bankovní skupiny v těchto zemích.

Agentura jako důvod svého kroku uvedla negativní podmínky na části klíčových trhů bank v regionu střední a východní Evropy.

„Zhoršení ratingu odráží nestabilitu podmínek na části jádrových trhů ve východní Evropě. Ty z bank, které disponují omezenými kapitálovými polštáři k absorpci ztrát v obtížném prostředí budou čelit rostoucímu riziku dalšího negativního šoku z krize probíhající v eurozóně,“ uvedli analytici agentury Moody’s pod vedením Caroly Schulerové a Gregorym Winans Bauerem.

Guvernér rakouské centrální banky Ewald Nowotny uvedl, že jej krok jako takový nepřekvapil. „Snížení ratingu rakouských bank je důsledkem celkového přehodnocení evropského bankovního sektoru v důsledku krize v některých zemích,“ uvedl.

Největší rakouská bankovní skupina Erste, matka tuzemské České spořitelny, si od Moody’s vysloužila snížení ratingu dlouhodobých závazků o dva stupně z A1 na A3 s negativním výhledem. Stejný rating i výhled od včera drží také UniCredit Bank Austria, přes kterou v česku podniká italská UniCredit. O něco lépe dopadla Raiffeisen Bank International, které byl rating snížen o jeden stupeň na A2.

Českou Raiffeisenbank to prý neovlivní, žádný rating totiž nemá. „Nejsme hodnoceny ratingovými agenturami,“ uvedl mluvčí Raiffeisenbank Tomáš Kofroň. „UniCredit Czech Republic externí rating nemá, je stoprocentní dceřinou společností UniCredit Bank Austria,“ uvedl mluvčí tuzemské UniCredit Bank Petr Plocek.

Osud úvěrového ratingu České spořitelny a je nejasný. Většinou ratingová agentury přistupují k souběžnému snížení úvěrového hodnocení zahraničních dcer, aby jim nezůstal rating vyšší než matkám. Takový byl scénář i u posledního snížení ratingu Société Générale, matce tuzemské Komerční banky. Komerční bance byl následně rating snížen na stejnou úroveň jako francouzské matce.

„Dlouhodobý rating České spořitelny od Moody´s je stále A1,“ uvedl Jan Holinka z tiskového oddělení České spořitelny.