Na anonymních vkladních knížkách zůstávájí miliardy

Česká spořitelna

Česká spořitelna Zdroj: E15 Anna Vackova

Do konce letošního roku mají držitelé anonymních vkladních knížek si své peníze peníze vybrat. Jinak podle zákona propadnou bance. České spořitelna, ale hodlá vyjít klientům vstříc a knížky bude vyplácet i po konci letošního roku.

Na anonymních vkladních knížkách České spořitelny měli lidé ke konci loňského roku uloženo stále 2,47 miliardy korun. Během loňska tak klienti spořitelny vybrali zhruba 227 milionů korun. Uvedla to Česká spořitelna. Letošek je posledním rokem, kdy si klienti mohou peníze z anonymních vkladních knížek vyzvednout, pak peníze podle zákona propadnou bance. Česká spořitelna ale hodlá tyto peníze vyplácet i po roce 2012.

„Pokud to legislativa umožní i po roce 2012, bude Česká spořitelna nadále postupovat stejně jako doposud. Zatím nemáme žádné informace o tom, že by legislativa měla v budoucnu znemožnit vyplácení promlčených vkladů,“ uvedla banka.

Česká spořitelna musí podle zákona anonymní vkladní knížky, kterých je doposud 2,54 milionu, zrušit kvůli větší ochraně proti praní špinavých peněz.

Úspory na anonymních vkladních knížkách již spořitelna od roku 2003 neúročí a vklady tak nepřinášejí majitelům žádné zisky. Na počátku převodů v roce 2002 měli lidé asi na 6,5 milionu anonymních knížek uloženo zhruba 120 miliard korun. Od počátku převodů v roce 2002 lidé tak z těchto knížek vyzvedli přes 117 miliard korun.

„Dosud klienti vybrali téměř 98 procent, předpokládáme tedy, že do konce roku 2012 drtivou většinu vkladů klienti vyberou,“ uvedl banka.

Spořitelna tvrdí, že na rušení knížek prodělá. Například jednorázově v roce 2002 a 2003 zaplatila 500 milionů korun na vybudování zvláštních přepážek, propagaci či za odliv části vkladů. Vydělat by ovšem měla na promlčených vkladech, navíc ušetří na vyplácených úrocích.