Na výroční tisícikoruny se stojí fronty. Podnikavci je obratem nabízejí za násobky ceny

Výroba bankovky 1 000 Kč s přítiskem ve Státní tiskárně cenin Číslování tisícikorun s přítiskem (zprava člen bankovní rady ČNB Oldřich Dědek, generální ředitel Státní tiskárny cenin Tomáš Hebelka, guvernér ČNB Aleš Michl, tiskař Státní tiskárny cenin)

Výroba bankovky 1 000 Kč s přítiskem ve Státní tiskárně cenin Číslování tisícikorun s přítiskem (zprava člen bankovní rady ČNB Oldřich Dědek, generální ředitel Státní tiskárny cenin Tomáš Hebelka, guvernér ČNB Aleš Michl, tiskař Státní tiskárny cenin) Zdroj: ČNB

Fronta na výroční tisícikorunu v Ostravě
Zájemci mohou vyměnit nanejvýš pět výročních bankovek na osobu
Lidé čekají ve frontě před budovou České národní banky v Ústí nad Labem
Guvernér ČNB Aleš Michl spouští číslování tisícikorun s přítiskem na stroji König und Bauer Numerota II
Lidé čekají na výměnu na výroční tisícikoruny v Praze
19
Fotogalerie

Vydání výročních tisícikorun k 30. výročí rozdělení české a slovenské měny provází mimořádný zájem. Před pracovišti České národní banky stojí zájemci dlouhé fronty, záhy se bankovky se speciálním přítiskem objevily také na aukčních portálech. Někteří prodejci zde doufají i ve dvacetinásobné zhodnocení původní investice.

Podle zpravodajů ČTK čekali lidé ve frontách před pobočkami ČNB i od dvou hodin ráno, a to navzdory mrazivému počasí. Výdejní místa se otevřela v 7.30. Fronty byly dlouhé několik set metrů, dohromady na výroční tisícikoruny čekaly tisíce zájemců.

VIDEO: Bankovka k 30. výročí vzniku české a slovenské koruny

Video placeholde
• Česká národní banka

Ani ne hodinu po zahájení výměny výročních tisícikorun Česká národní banka oznámila, že fronty u její pražské centrály a pobočky v Hradci Králové musí být pro dnešek z kapacitních důvodů uzavřeny. Po 11 hodině dopolední byla uzavřena i fronta v Brně. Limitovaná edice bankovek je k dispozici ještě také na pobočkách ČNB v Českých Budějovicích, Plzni, Ústí nad Labem a Ostravě. K dispozici je celkem 200 tisíc kusů, v nabídce budou do rozebrání zásob. ČNB výroční bankovky vyměňuje za hotovost ve stejné nominální hodnotě.

Kdo nechce stát ve frontě, má možnost výroční tisícikorunu pořídit na aukčních portálech, kde se první nabídky začaly objevovat ještě před zahájením výměny limitované edice bankovek. Například na portálu Aukro.cz už běží téměř dvě desítky aukcí, aktuální příhozy se už obvykle pohybují nad dvěma tisíci korun. Jeden prodejce si pak svou tisícikorunu se speciálním přítiskem cení dokonce na 20 tisíc korun.

Jedna z nabídek výroční tisícikoruny na Aukro.cz

Reprofoto E15

Sama ČNB přitom nepředpokládá, že by se výroční tisícikoruna měla stát cenným sběratelským artiklem. „Růst hodnoty této bankovky v čase s ohledem na vysoký emisní náklad 200 tisíc kusů neočekáváme," uvedla mluvčí banky Denisa Všetíčková.

Tisícikoruna s přítiskem k 30. výročí rozdělení české a slovenské měny je teprve druhou oběžnou bankovkou, kterou ČNB vydala. V roce 2019 národní banka vydala stokorunu s přítiskem ke stému výročí zavedení československé koruny. V nabídce na Aukro.cz je nyní jedna výroční stokoruna s aktuálním nejvyšším příhozem 1300 korun.