Nasdaq koupí od Deutsche Börse provozovatele opčních burz ISE

Nasdaq

Nasdaq Zdroj: CTK

Americká burzovní skupina Nasdaq OMX koupí od německé Deutsche Börse amerického provozovatele opčních burz International Securities Exchsange (ISE). Zaplatí za něj 1,1 miliardy dolarů (zhruba 27 miliard korun). Jde o nejnovější transakci v sérii slučování burzovních trhů po celém světě.

ISE provozuje tři elektronické opční burzy, které se na objemu opčních obchodů v USA podílejí více než 15 procenty. Nasdaq má další tři burzy tohoto typu a dohromady by americká skupina po převzetí ISE ovládala přes 40 procent tohoto trhu. Posílila by si tím vůdčí pozici v této oblasti, uvedla agentura Reuters.

Pro Deutsche Börse dohoda znamená získání kapitálu potřebného k uskutečnění plánu převzít londýnskou akciovou burzu LSE a vytvořit evropského giganta, který by byl schopen konkurovat americkým rivalům. O LSE se ale začala zajímat společnost Intercontinental Exchange (ICE), která je majitelem newyorské akciové burzy NYSE, což by mohlo vyústit v nákladný souboj nabídek.

Převzetí ISE by skupině Nasdaq OMX zajistilo také dalších 20 procent ve společnosti Options Clearing Corporation, která je největším světovým clearingovým centrem pro vypořádání obchodů s akciovými deriváty. Nasdaq by tak měl v této firmě celkem 40 procent.

Nasdaq OMX je mateřskou společností amerického akciového trhu Nasdaq. Provozuje také burzy ve Skandinávii a v Pobaltí a v posledních letech uskutečnila další akvizice. Převzala největší kanadský alternativní obchodovací systém Chi-X Canada a také společnost Dorsey, Wright & Associates, která poskytuje analýzu dat a provozuje indexy finančního trhu.