Největší bance v eurozóně se daří, zisk Santanderu vzrostl o polovinu

Pobočka banky Santander

Pobočka banky Santander Zdroj: Junius, volne dilo; WikimediaCommons

Španělské bance Santander, která je největší bankou v eurozóně, stoupl ve třetím čtvrtletí zisk o 52 procent na 1,61 miliardy eur (44,7 miliardy Kč). Hospodaření peněžního domu podpořil pokles rezerv na ztrátové úvěry a růst příjmů z úroků.

Výsledky překonaly i prognózy analytiků, kteří čekali zisk 1,51 miliardy eur. Čisté příjmy z úroků, které jsou pozorně sledovaným měřítkem, vzrostly o téměř osm procent na 7,47 miliardy eur, zaostaly však za očekáváním. Rezervy na ztrátové úvěry klesly o osm procent na 2,78 miliardy eur.

Banka dodala, že její výsledky za třetí čtvrtletí patří k nejlepším za dvě desetiletí. Přispělo k tomu zlepšení situace na domácím, španělském trhu. Zisk však rostl také na dvou největších trzích, v Británii a v Brazílii. Každá ze zemí měla na celkovém zisku zhruba pětinový podíl.

Vývoj akcií Santanderu za poslední dva roky:Vývoj akcií banky SantanderVývoj akcií banky Santander | Yahoo Finance

Dnešní výsledky jsou první od zářijové smrti dlouholetého šéfa banky Emilia Botína. Ten stál v čele banky téměř tři desetiletí a přeměnil ji z malého domácího úvěrového ústavu na největší banku v eurozóně podle tržní kapitalizace.

Ve funkci ho vystřídala jeho dcera Ana, která předtím vedla britskou divizi. Ana je již čtvrtou z generace Botínu ve vedení Santanderu. Na stejné pozici totiž před jejím otcem Botínem působili i její dědeček a pradědeček, kteří se rovněž jmenovali Emilio.

Santander má v současné době asi 102 milionů zákazníků a zhruba 186 tisíc zaměstnanců. Jejími hlavními trhy jsou Španělsko, Brazílie, Británie, Mexiko, Portugalsko, Německo, Chile, Argentina, Polsko a USA.