Největší bankovní čtveřici v Česku vzrostly zisky o osm procent

Česká spořitelna, bankomat

Česká spořitelna, bankomat Zdroj: ctk

Výsledky bank
ČSOB
Bankomat ČSOB
ČSOB
ČSOB
9
Fotogalerie

Čtveřice největších bank v ČR za letošní tři čtvrtletí vydělala zhruba 39,5 miliardy korun, což je o téměř osm procent více než před rokem. Ke zvýšení zisku vedle růstu úvěrů výrazně přispěly jednorázové výnosy, zejména prodej podílů bank ve společnosti Visa Europe.

České spořitelně za tři čtvrtletí stoupl čistý zisk o 7,1 procenta na 11,9 miliardy korun. Provozní zisk se snížil o 6,1 procenta na 15,2 miliardy korun. Meziročně se zvýšily vklady klientů i poskytované úvěry. "K dobrým výsledkům pomohla především kvalita úvěrového portfolia a díky efektivnějším procesům se nám daří udržet trend snižování provozních nákladů," uvedl šéf představenstva Tomáš Salomon.

Čistý zisk skupiny ČSOB vzrostl meziročně o devět procent na 12 miliard korun. Hospodaření podpořily růst obchodních objemů a kvalita úvěrů, které vykompenzovaly klesající marži, nižší výnosy z poplatků a provizí a vyšší náklady, uvedla společnost. Bez výnosu z prodeje podílu ve společnosti VISA Europe by zisk zůstal stabilní.

Čistý zisk Komerční banky za tři čtvrtletí letošního roku díky jednorázovým ziskům meziročně stoupl o 7,7 procenta na 10,6 miliardy korun. Čistý zisk na plně srovnatelném základě, to znamená bez příspěvku z transakce VISA Europe, zisku z prodeje osmdesátiprocentního podílu KB ve společnosti Cataps a očištěný o rozdíly v účtování nákladů na příspěvky do regulatorních fondů, ale klesl meziročně o 8,9 procenta na 9,1 miliardy korun.



Česká a slovenská UniCredit Bank vykázala čistý zisk 4,94 miliardy korun, což je meziroční růst o téměř devět procent. Objem úvěrů poskytnutých bankou do konce září stoupl meziročně o 9,5 procenta na 386 miliard Kč. Objem vkladů banky vzrostl o 2,8 procenta na 428 miliard korun.

"Snad poprvé se stalo, že při meziročním srovnání se u všech bank snížily výnosy z bankovních poplatků. To je pro klienta dobrá zpráva zvláště, pokud není kvůli tomu ohroženo zdraví či ziskovost bank. A to rozhodně není, jak vyplývá z výsledků," uvedl zakladatel portálu Bankovnipoplatky.com Patrik Nacher.

 

Výsledky sice byly ovlivněny i jednorázovým výnosem z prodeje podílu ve VISA Europe, ale i bez toho je hospodaření bank v ČR v evropském měřítku vysoce nadprůměrné, dodal.

"Výsledky bank v ČR nejsou překvapující. Vzhledem k ekonomickému rozmachu sledujeme výrazný nárůst objemu poskytnutých úvěrů," řekl ČTK analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak.

Trend bude podle něj pokračovat. "I příští rok lze očekávat digitalizaci a automatizaci bankovních procesů s cílem zredukovat provozní náklady. Postupně budou snižovat počet přepážkových bankéřů a naopak posílí své IT a marketingové oddělení," upozornil. Výsledky bankVýsledky bank|čtk