Největší banky v Česku zvyšují zisk, prospívá jim dobrá kondice ekonomiky

Česká spořitelna

Česká spořitelna Zdroj: profimedia.cz

Komerční banka
UniCredit Bank
ČSOB
4
Fotogalerie

Čtveřice největších bank v Česku letos za tři čtvrtletí vydělala 46 miliard korun, což je o 12 procent meziročně více. Vyplývá to z výsledků bank. Podle expertů jim nahrává přetrvávající dobrá kondice ekonomiky.

„Tuzemské banky poskytují klientům jen minimální úročení na běžných a spořicích účtech. Sami však využívají relativně vysokých úrokových sazeb, které pro ekonomiku nastavuje Česká národní banka. Díky tomu se českým bankám daří výrazně lépe než bankám v jiných zemích EU,“ řekl analytik BH Securities.

České banky navíc mohou podle něj počítat s vysokou úspěšností splácení úvěrů. K tomu napomáhá růst příjmů českých domácností a extrémně nízká nezaměstnanost. Banky díky tomu odepisují jen minimum nesplácených úvěrů, což vylepšuje jejich hospodaření, dodal.

Čistý zisk ČSOB vzrostl meziročně o 28 procent na 14,7 miliardy korun, České spořitelně čistý zisk o 9,5 procenta na 13 miliard korun, Komerční bance o 0,5 procenta na 11 miliard korun a Unicredit Bank v ČR a na Slovensku o šest procent na 7,25 miliardy korun.

Výsledky největších bank v ČR v miliardách korun: 

Čistý zisk za 3. čtvrtletí 2019, v závorce meziroční srovnání

  • ČSOB 14,7 (11,5)
  • Česká spořitelna 13 (11,8)
  • Komerční banka 11 (11)
  • UniCredit Bank ČR a SR 7,3 (6,9)