Nizozemsko vydělá na krizi, toxické dluhopisy prodá se ziskem

ING

ING Zdroj: Jan Rasch, Euro

Záchrana banky ING Group v roce 2009 se nizozemské vládě vyplatí dvojnásob. Nejenže pomohla největší bance v zemi, navíc na pozdějším prodeji hypotéčních dluhopisů vydělá 400 milionů eur.

Amsterdam dluhopisy označované jako Block Alt-A prodá za aktuální tržní hodnotu 6,4 miliardy eur, oznámil nizozemský ministr financí Jeroen Dijsselboem. Na základě podmínek dohody o pomoci ING stát bance za dluhopisy dluží šest miliard eur. „Tímto prodejem se ukončení státní podpory pro ING ocitlo na dohled,“ prohlásil ministr.

Vláda rizikové dluhopisy převzala poté, co jejich cena prudce spadla z 24 miliard eur k důsledku poklesu amerického realitního trhu. Klesající cena dluhopisů by ING přinutila k rozsáhlým odpisům v okamžiku, kdy se už potýkala s jinými dopady krize.

Kromě převzetí toxických dluhopisů vláda ING půjčila deset miliard eur. Příští splátka ve výši 1,125 miliardy eur by měla proběhnout ve středu, zbylých 2,5 miliardy eur včetně úroků musí ING doplatit do roku 2015, banka by ale všechny dluhy mohla vyrovnat ještě dříve.

Aby získala souhlas Evropské unie, musela se ING zavázat k prodeji svých mezinárodních pojišťovacích aktivit. Podmínkou také bylo, aby celá transakce přinesla nizozemské vládě zisk. Dokud nesplatí celou půjčku, nesmí navíc ING vyplácet bonusy manažerům, banka k tomu přidala dobrovolný závazek nevyplácet dividendy.

Záchrana nizozemských banka stála Amsterdam na podzim 2009 přes 95 miliard eur, mezi hlavní příjemce patřily kromě ING banky ABN Amro Group a SNS Reaal. Zestátnění posledně jmenované banky, čtvrté největší v zemi, stát přišlo na 3,7 miliardy eur. Nizozemský finanční průmysl čtyřikrát přesahuje velikost tamní ekonomiky.