Nové banky chtějí posilovat i v úvěrech

Bankomat Air Bank

Bankomat Air Bank Zdroj: E15

Letošek se ponese ve znamení opatrnosti zákazníků i bank, nicméně noví hráči, kteří loni vstoupili na trh, mají poměrně agresivní strategie pro posilování svých pozic. Nabízejí až tříprocentní úroky na vkladech, nyní se ve velkém pouštějí i do úvěrů.

Loni se na domácím trhu objevily dvě úplně nové banky, Air Bank ze skupiny PPF a Zuno ze skupiny Raiffeisenbank. Další dva finanční domy změnily majitele – Equa Bank a Volksbank (tu koupila ruská Sberbank). Zcela noví hráči, Air Bank a Zuno, zatím sbírají jen vklady.

U těch nabízejí v porovnání s konkurencí velké sazby, zatímco poplatky za vedení účtu jsou minimální. Oběma se loni podařilo přilákat vklady v hodnotě jednotek miliard korun. Zatím v nabídce nemají úvěry, ty by měly přijít letos.

„V prvním čtvrtletí přineseme na trh první on-line půjčku. Současně představíme i kontokorent se zajímavými podmínkami pro klienta. Později pak uvedeme kreditní karty,“ řekl E15 šéf Zuno Bank Tomáš Kuna. Mluvčí Air Bank Rostislav Kocman uvedl, že banka přijde ve druhé polovině roku se spotřebitelskými úvěry a zvažuje nabídku kreditních karet. O hypotékách ještě není rozhodnuto.

Equa Bank, bývalá Banco Popolare, kterou nyní vlastní investiční fond Anacap, rovněž nabízí tříprocentní zhodnocení vkladů a hypotéku s nízkými úroky. Mluvčí banky Kateřina Pospíšilová uvedla, že v této oblasti plánuje i pro letošní rok velkou aktivitu, zaměřit se chce i na refinancování hypoték. Další úvěrové produkty prý přibudou.

Ve velkém se od začátku letošního roku do hypoték pustila i Volksbank. Ta se podle šéfa představenstva Libora Holuba chce zaměřovat na služby pro střední třídu a firemní klientelu. „V letošním roce předpokládáme minimálně desetiprocentní růst jak úvěrů, tak i depozit,“ řekl Holub.

Agresivnější obchodní politika ale přináší vyšší riziko. Podle údajů České národní banky činila míra nesplácených úvěrů ke konci loňského třetího čtvrtletí u malých bank deset procent, u velkých bank to bylo 6,5 procenta.